Price:
$0.00
Menu:
Author:
Spornic

RETETA BOIEREASCA

Se coc rosiile in gradini si castravetii stau sa plezneasca in vrejuri. Inca putin si devin dovleci, zic bunicii dand zor femeilor sa pregateasca borcanele alea mari pentru muraturi, sa nu se iroseasca bunatate de recolta. Ca de-i lasi un pic mai mult iau prea multa apa si se ingalbenesc, fac semintele prea mari, se indulcesc peste masura si se trec. In gospodariile cele mari, muratul castravetilor dureaza doua-trei zile, deoarece trebuie respectate etape si termene precise, altfel iese treaba zbarcita, si la propriu si la figurat.

Ingrediente: castraveti si castraveciori de marimi diferite (sa se alcatuiasca bine in borcane), sare grunjoasa (neiodata), frunze de visin si telina, marar si cimbru (buchetele), hrean, telina, catei de usturoi, piper boabe si macinat, frunze de dafin, boabe de mustar.

Cantitatile pentru fiecare ingredient sunt usor de apreciat si determinat din modul de preparare si variaza in functie de cantitatea totala de castraveti pe care decideti sa-i puneti la pastrare.

Mod de preparare:

Castraveciorii se spala bine, bine de tot si se lasa cateva ore intr-o solutie de apa usor sarata. Devin usor “cauciucati” spun gospodinele pricepute, care nu sar niciodata acest pas foarte important. Se scot apoi si se “inghesuie” (nu foarte tare) in borcanele stralucitor de curate. Printre ei se mai aseaza bete albe de hrean si telina, ca sa aiba cu cine imprumuta arome si sta de vorba toata toamna, sa nu moara de plictiseala.

Se umplu borcanele cu apa pentru a se afla cantitatea precisa de lichid (zeama, moare, muratoare sau alte alinturi)  in care se vor scalda soldateii toata iarna. Se scoate apoi toata zeama si se fierbe intr-o oala mare alaturi cu 20-30 de grame de sare grunjoasa la fiecare litru de apa, cu buchetele de cimbru si marar (cate 1 din fiecare la fiecare 8 litri de apa), 4 frunze de dafin si de trei ori mai multe frunze de visin, 30-40 de boabe de piper (cam cat intra intr-un pumn inchis).

Se lasa sa bolboroseasca 5 minute dupa ce da in primul clocot, pentru ca fiecare ingredient sa spuna in sedinta asta tot ce are de spus. Se lasa apoi cateva minute sa se linisteasca, dupa care se toarna cu polonicul in borcane unde soldateii asteapta prima lor baie fierbinte. In aceasta baie vor sta doua nopti, sa-si revina, in bucatarie intr-un loc ferit privirilor curioase, pana ce zeama va deveni vag tulbure si cu un miros usor acrisor. Dupa cele doua nopti de “initiere”, zeama tulbure se scoate pentru fierberea finala. Borcanele cu castraveti se spala bine, cu apa rece, pentru indepartarea oricaror urme de fermentatie.

Pont: Puteti scurta perioada de asteptare si elimina a doua fierbere daca inainte de a adauga fiertura initiala turnati in borcane otet, cam de-un deget gros, pe fundul fiecarui borcan. In cazul retetei noastre insa, timpul are rol de investitie in cautarea gustului perfect. Asadar zeama tulbure “recoltata” din borcane se mai pune odata la fiert si se lasa sa clocoteaca circa 10 minute. Castravetii imbulziti primesc acum in dar cateii de usturoi taiati pe jumatate (se poate folosi pentru variatiune si ceapa, taiata rondele), boabe aurii de mustar si un varf de cutit de pulbere de piper. Daca aveti gust pentru “picanterii”, puteti plasa strategic 1-2 ardei iuti, din aceia de nu pot creste mai mult de 2 cm de iuti ce sunt.

Se aseaza in cruce, la gura borcanului inca 2 “aschii” mai lungi de telina sau hrean, sa se consfinteasca finalul procesului si sa tina soldatii pe loc repaos, sa nu se ridice la suprafata. Se boteaza fierbinte pentru a doua oara si se sigileaza borcanele, care se vor raci apoi treptat in beciuri sau camari racoroase. Cu acest mod de preparare respectat intocmai (fara conservanti si aspirine, ati observat), puteti pastra acest mic tezaur culinar chiar si doi ani.

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

One thought on “Castraveti murati”

  1. SidoniaSays…
    Replied on

    Asa se fac cei mai deliciosi castraveti posibili ! Sunt minunati….dar fara otet, deci prima varianta si mai pun niste usturoi, ca noua ne place.O nebunieeeeeee tare gustoasa si zau ca n-am stiut ca sunt „boieresti ” !

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *