Price:
$
Menu:
Author:
Spornic

Cateva vorbe despre sasi si o placinta cu renume in Ardeal. Henclesul se gaseste indeosebi in comunitatile sasesti din vechile sate transilvanene. Prezenta obligatorie la evenimente si sarbatori traditionale sasesti. Se zice ca henclesul adevarat se desavarseste doar in cuptorul cu lemne, unde se coace odata cu pita. Prajitura cu traditie, ii musai sa fie dulce si aurie, strasnica si aratoasa ca cea mai faina sasoaica din sat.

Umplutura henclesului difera de la o bucatarie la alta. Helga pune urda, Gertrude foloseste numai oua, iar henclesul lui Caroline ii musai sa aiba smantana de bivolita. Noi va transmitem una dintre variantele accesibile si delicioase, potrivita si pentru cuptorul de aragaz.

Ingrediente:
Aluat: 600 g faina, 20 g drojdie proaspata, 250 m lapte, 100 g zahar, 75 g unt, 3 oua, 4 linguri ulei Spornic Premium, coaja rasa de lamaie, sare.
Crema: 500 g smantana dulce, 5 galbenusuri, 1 pastaie vanilie , 150 g zahar, sare

Impreunati intr-un castron o foarte cunoscuta pereche culinara: drojdia proaspata cu 4-5 linguri de lapte caldut. Fiti siguri ca ati indulcit laptele dinainte cu o lingura de zahar, sa implinim toate capriciile pretentioasei drojdii. Adaugati o ceasca de faina si lasati maiaua la dospit cam un sfert de ora.

Cerneti restul de faina intr-un castron, puneti-i alaturi 100 g zahar, coaja de lamaie si un varf de cutit de sare. Cand maiaua nu-si mai incape in piele, turnati-o peste faina. Aduceti in hora ouale, untul si uleiul Premium, apoi nu va ramane decat sa framantati.

Cand obtineti un aluat elastic, nelipicios, intindeti-l cu sucitorul si impaturati-l in 4. O luati de la capat si-l intindeti iar cu sucitorul, de data aceasta pe forma tavii.

Peste aluatul din tava se asterne crema de vanilie. Puneti laolalta smantana cu galbenusurile si zaharul, desprindeti cu o lama de cutit semintele negre de pe o pastaie de vanilie si amestecati cu blandete toate ingredientele. Ningeti totul cu putina sare, ca sa scoateti tot ce-i mai aromat din aceasta crema nobila.

La cuptor cu ea, zice bucatareasa, dupa ce l-a incalzit cu precizie de doctor la 170-180°C. Placinta adapostita la loc fierbinte se mai scoate abia dupa vreo 40-50 de minute, dupa ce v-ati convins ca s-a copt si aluatul. O scoateti doar cand e balaie si rumena, ca o sasoaica veritabila, si o pudrati cu zahar abia dupa ce s-a racorit.  Alles Gute!

*Sursa foto: https://echtesessen.wordpress.com/

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *