Price:
$0,00
Author:
Spornic

Multe foi de prajitura si aluaturi de cozonaci si placinte au mai copt bunicile noastre, numai sa ne vada bucurosi si mancand (poate) mai mult decat ar fi trebuit. Si oricat ar fi muncit la prepararea lor, surpriza era arareori mai mare decat atunci cand scoteau din camara lapte si oua proaspete. Fiindca atunci se anunta un dulce deosebit, cu norisori de zapada plutind in lac de vanilie cremoasa. Prea putin stiam noi, copii fiind, despre cat de usor si de convenabil este spectacolul din farfurie. Daca se gasesc printre cititorii nostri si cei care sa nu fi gustat Ile Flotante sau Oeufs a la neige – denumirile retetei originale, adica Insula plutitoare si Oua in zapada -, ii poftim sa injumatateasca toate cantitatile si sa prepare o mostra din laptele de pasare. Care, fiti fara grija, nu contine nicio zburatoare
Certitudini despre etimologia numelui nu exista. Banuim ca atunci cand reteta a sosit la noi, cineva l-a denumit lapte cu oua de pasare, dar cum vorba lunga n-are ce cauta in bucatarie, a ajuns treptat la forma redusa de astazi.

Ingrediente: 1 L lapte, 5 oua, 200 g zahar, 2 plicuri zahar vanilinat, 1 lingura faina/praf de budinca de vanilie/amidon.

Separati galbenusurile de albuse si puneti-le intr-un castron alaturi de 3 linguri de zahar si un plic de zahar vanilinat. Amestecati cu o lingura pana se topesc toate cristalele cele dulci. Incorporati agentul de ingrosare (faina, praful de budinca sau amidonul). Daca va doriti ca laptele de pasare sa aiba consistenta lichida, si nu cea a unei crème subtiri, sariti fara griji peste acest pas. Albusurile se bat separat cu un tel sau un mixer de bucatarie pana devin spuma si li se adauga ce-a ramas din zahar. Puneti laptele la fiert intr-o cratita mai mare decat credeti ca este nevoie si presarati un plic de zahar vanilinat. Cand ajunge aproape de punctul de fierbere, luati cu lingura “galuste” de spuma de albus si puneti-le in laptele fierbinte. Reduceti focul, atat cat sa nu dea laptele pe dinafara si sa fiarba linistiti galustele cele pufoase. Cum norisorii isi vor mari volumul, se scot dupa un minut de fierbere facand loc seriei a doua si tot asa, pana ajunge toata spuma in baia de lapte dulce. Tot aici, turnati crema obtinuta din galbenusuri si lasati sa fiarba, la foc mic, amestecand constant. Dupa cateva minute, laptele isi va fi schimbat consistenta, asemenea unei budinci. Opriti focul si lasati la rece, apoi aduceti deasupra norisorii de spuma si lasati desertul la frigider.

Pentru un aspect senzational, turnati in boluri sau farfurii inalte unul-doi norisori de spuma plutind in crema de vanilie. Puneti pe foc o cratita cu 150 g zahar si amestecati pana devine caramel. Cu o lingurita, intindeti firicele de zahar ars peste fiecare norisor si lasati sa se raceasca. Si mai la indemana, puteti orna laptele de pasare cu ciocolata rasa ori fulgi de migdale ori visine acrisoare ori toate la un loc.

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

2 thoughts on “Lapte de pasare”

  1. Adevarul minciunelelor | SpornicSays…
    Replied on

    […] de bucate noi in gura veche, am reinterpretat rostul lumii asteia atunci cand am pus pe masa lapte de pasare. Sau, in alta cheie umoristica, laptele de… bou. Pe cel dintai l-am strecurat de orice secret […]

  2. HostingSays…
    Replied on

    Vara imi place sa fac un bol mare cu Lapte de pasare si sa-l tin la frigider, iar cand e mai rece afara, imi place cald, presarat cu putina scortisoara pudra. ??

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *