Pierdut paradis, ofer recompensa.

Pierdut paradis, ofer recompensa.

Supa de salata verde cu slaninuta prajita. Mancare de masline cu limba de vita. Ceai de menta cu branza sarata sau clatite cu urda si marar. Incercati sa le gasiti ceva in comun. Ne veti spune poate despre sare si alte condiment sau veti vorbi despre moduri de preparare. Dar suntem siguri, absolut siguri, ca se vor gasi intre voi o buna parte care sa puna cap la cap toate gusturile si denumirile si sa le descopere gradul de rudenie. Pentru ca au o insusire in comun, mai importanta decat orice mirodenie si tehnica de gatit. Calatorie in timp, se numeste.

Poate va suna a povesti de adormit copiii, dar tot despre gastronomie vorbim. Povestea aceasta nu are de-a face cu fantasticul. Paradisul chiar exista. Este ascuns in amintirile noastre cu mame, bunici si cele mai bune mancaruri, gatite cu toata atentia si grija din lume. Si ne putem intoarce acolo cat ai zice “placinta cu magiun ca la mamaie”.

Am mai auzit la altii de emotii si amintiri din copilarie scoase la iveala de parfumul unei madlene inmuiate in ceai. Povesti din carti frantuzesti, au zis toti. Asta pana cand niste psihologi au luat in serios fenomenul, l-au studiat si au dat cu negru pe alb ca e departe de a fi o nascocire literara. I-au spus “efectul Proust”, fiindca asa il chema pe autorul cartii cu madlene miraculoase.

Pe noi ne stiti deja de sceptici, asa ca nu prea ne-a venit sa credem pana n-am simtit-o pe limba noastra. Mancarea asta miraculoasa, adica. Experimentul de convingere poate avea loc oricand si oriunde. Sa fii la locul potrivit in fata mesei potrivite, cam asa functioneaza calatoria in timp. Fara bilet, o calatorie culinara fulger dus-intors. In multe cazuri, mirosul unei prajituri cu scortisoara sau a unei tocanite cu cimbru ne plaseaza intr-un tablou din copilarie, o duminica festiva, o zi de nastere sau o dimineata din vacanta de iarna. Pare imposibil ca un parfum de lapte cald cu cacao poate aduce inapoi, cu o claritate aproape izbitoare, un moment vechi de 30 de ani. Cand te gandesti ca uneori de-abia ne iese sa tinem minte o adresa sau numele unor persoane abia cunoscute…

Asa zic psihologii, ca simtul olfactiv sau mirosul functioneaza ca “declic” pentru retrairea trecutului. Parfumul de cafea – si nu gustul cafelei – ne poarta spre clipele de vis ale unei dimineti in doi. Uneori mai incurcam borcanele intre ele si nu mai stim care-i gustul si care-i mirosul mancarii. Pai, sa o lamurim. Cu gusturile, treaba e clara si nu prea: cunoastem dulce, sarat, acru, amar si, mai nou, un al cincilea gust, botezat umami (acesta din urma, responsabil pentru savoarea ciupercilor, sosului de soia, algelor, branzeturilor. Ramane sa-l “degustam” literar intr-o alta postare, ca-s multe de zis si de aflat). Asadar, stim ca prin gust percepem explozia de arome dintr-un preparat. E logic.

Ei bine, logica ne face dreptate, dar nu de tot. Adevarul este ca o mare parte din ceea noi consideram drept gust tine, de fapt, de miros. Se pare ca daca va tineti de nas in timp ce mestecati ceva aromat, apoi eliberati narile, diferenta de arome o sa fie spectaculoasa. Daca nu se intampla asa, opriti-va mai bine din mancat, ca e o imbucatura fada si anosta oricum.

Cand vine vorba de parfumul si gusturile copilariei, cu totii avem “madlena” noastra personala. Friganelele sau painea-n ou de dimineata. Spanacul cel dulce caruia-i faceam cu ochiu’ (prajit) la pranz. Tocana de galbiori de seara, cartofii cu ceapa calita, ciulamaua,  placinta cu magiun de prune, salamul de biscuiti, orezul in lapte cu scortisoara, scovergile. Acestea si multe altele sunt miresmele din bucataria bunicilor. Odata cu ele revine si amintirea scaunelor si a lingurilor de lemn, a mainilor imbatranite care nu stateau niciodata, a zeilor cu parul si barba alba care ne citeau seara povesti nemuritoare. Un univers in centrul caruia sta un copil descult si vesel, fara griji si plin de vise. Amintiti-va de copilul acesta si spuneti-ne si voi prin ce miresme, arome, culori si texturi neasemanate va reintoarceti la el. Ce nume poarta “madlenele” voastre?

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

One thought on “Pierdut paradis, ofer recompensa.”

  1. Al cincilea gust – SpornicSays…
    Replied on

    […] intr-o poveste despre paradis, am ajuns la hotarul dintre gusturi si mirosuri. O linie fina, de nerecunoscut uneori de gurile […]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *