La indemana

CINE-A PUS (SUPER)MARKETU-N DRUM?

Poza mestesug

Sigur nu este vorba de un om nebun, ci de o intreaga armata de oameni care coordoneaza niste procese logistice complicate, manevreaza stocuri, depoziteaza, aprovizioneaza punctele de vanzare, aseaza marfurile pe rafturi si multe, multe altele. Ne-ar lua o zi intreaga si multe pagini doar sa povestim prin cate maini trece un produs pana ajunge in sacosa de cumparaturi.

Sacosele acestea frumos personalizate cu numele supermarketului, umplute cu bunatati care mai de care, au o foarte mare insemnatate pentru sutele, poate chiar miile de producatori de marfuri si articole. Este si cazul nostru, cazul Spornic. Momentul in care in aceste sacose se gaseste loc pentru unul din produsele noastre este momentul in care intelegem ca toate eforturile noastre isi gasesc finalul fericit: “… si-au gatit impreuna pana la adanci batraneti!”

Sa nu credeti ca am dat brusc si dintr-o data in patima laudei de sine, sau sigurantei de sine fara judecata. Pur si simplu noi stim ca ce punem in sticlele noastre este pregatit bine pentru un gatit exceptional. Fiecare din produsele Spornic este conceput cu grija aceasta: sa performeze peste asteptari, de fiecare data cand il folositi. Si tot cu mare grija, va mai “aprovizionam” cu vorbe, cu detalii despre fiecare sortiment pe care il producem, ca sa aveti la indemana cat mai multe date din cele folositoare la gatit.

Si poate o sa ziceti ca un subiect asa de simplu cum este uleiul nu ar merita atata atentie si atatea cuvinte. Si poate ca aveti dreptate intr-o oarecare masura. Ingaduinta si rabdarea dumneavoastra, insa, de care noi avem nevoie cand va povestim, nu are alt temei decat acela, ca lucrul bun se face doar in deplina cunostinta de cauza. Pentru aceasta cunostinta cinstita si nu spre lauda desarta am pus cuvinte multe impreuna pe blogul nostru si pe site. Noi asteptam aici, cuminti si lauda, dar si mustrarea, de veti considera ca am gresit vreodat’.

Sacosa de care vorbeam mai sus, se vede de la noi ca primul vot de incredere pe care il primim cand ati decis sa incercati un nou produs. Daca cititi aici, acum, inseamna ca ne-ati incercat macar odata la gatit. Cu primul nostru Spornic, bun La Toate sau cu al doilea Spornic, La Foc Mare. Va multumim frumos si-avem speranta, ca sunteti pe deplin satisfacuti. De astazi va poftim din nou la rafturi caci am creat un nou produs: Spornic Premium, primul ulei din Romania 100% High-Oleic. Detaliile le gasiti aici, iar de veti mai pofti pe blog, va vom servi pe indelete si retete, in care-l veti vedea incins, la treaba.

Si daca v-a iesit in drum vreun supermarket pe care scrie Auchan, Carrefour, Kaufland, Mega Image, Selgros sau Billa sa stiti de pe acum ca sunteti asteptat la raftul de uleiuri. Macar sa-i admirati vestmantul auriu pe care i l-am pus. Caci este primul care stie mai bine si poate mai mult.

 

 

Cum scoatem petele de ulei

Poza mestesug

Tare mandra si minunata-i gospodina cand, intrata in febra gatitului cu drag si pasiune, isi leaga sortul si incepe a randui ingredientele pe blatul de lucru. O fi venind poate din dragul unor vremuri apuse, caci sortul de bucatarie poarta glasul molcom al bunicii si miresmele nostalgice ale celor mai bune mancaruri din copilarie. Cert este ca e tare util in bucatarie, mai ales cand e graba mare si n-ati vrea sa patati vreo haina buna.

Insa ce e clar, e clar: micile accidente in bucatarie sunt de neocolit si nici sorturile n-or fi ferite de ele. Cum necum, cand mancarea-i numa’ buna de pus pe masa si credeti ca treaba-i gata, va treziti cu niscaiva pete de ulei pe tesatura. E drept ca cel mai bine-ar fi sa actionati de indata ce s-a petrecut “dezastrul”. Cateva linguri de sare amestecate cu aceeasi cantitate de amoniac si dizolvate in apa calduta pot fi de folos. Puneti amestecul peste locul cu pricina si frecati bine cu un burete vreme de cateva minute, apoi spalati materialul. Daca mancarea-i pe foc si sunteti in graba mare, acoperiti pata de ulei cu doua-trei linguri de faina si lasati-o sa sada neatinsa cam o ora. Nu-i niciun bai daca in loc de faina folositi bicarbonat, amidon sau pudra de talc – ce va e mai la-ndemana. Dupa cateva zeci de minute, puneti tesatura la spalat.

Pana si un detergent de vase poate fi de folos in cazul petelor de grasime. Puneti-l pe pata si lasati-l cateva minute, apoi frecati bine cu o periuta. Mare grija cu detergentii colorati, ca-i bine sa-i diluati cu apa dinainte, ca nu cumva sa coloreze tesatura. Amestecati o treime de otet cu doua treimi de apa si clatiti materialul, apoi spalati-l normal.

De-i vorba de pete mai indaratnice, lasate multa vreme pe haina, treaba poate fi mai grea si-o sa va ia mai mult timp sa le limpeziti. Dar munca nu-i nicio taina pentru noi, mai ales ca sortul de bucatarie e musai sa fie impecabil atunci cand incepem sa gatim.

 

Vitamina minune a semintelor de floarea-soarelui

Inca din timpuri de mult apuse semintele de floarea-soarelui au servit numeroaselor scopuri, de la folosirea lor in produse alimentare si pana la intrebuintari medicinale si cosmetice. Dar de-atunci si pana azi, am aflat de si mai multe rosturi ale semintelor si uleiului de floarea-soarelui pentru un trai indelungat si sanatos.

Responsabila pentru numeroasele beneficii ale semintelor de floarea-soarelui este, in mare parte, vitamina E, care se gaseste in cantitati insemnate in seminte. Unii o denumesc “sportivul absolut” si “vitamina fertilitatii” datorita proprietatilor sale uimitoare. Efectele vitaminei E sunt multe, dar printre cele mai lesne de amintit se numara rolul sau in prevenirea efectelor nocive ale colesterolului rau denumit si lipoproteina cu densitatea joasa. Vitamina E este necesara tuturor grupelor de varsta, caci este de mare ajutor in prevenirea stresului, relaxarea sistemului nervos si mentinerea unui nivel de zahar corespunzator in organism.

Luata in amanunt, vitamina E previne aparitia dereglarilor la nivel celular si are efecte antiinflamatorii, inlesnind tratarea afectiunilor pulmonare si respiratorii. Ba mai mult, vitamina minune ne este trebuincioasa si la ingrijirea si ocrotirea pielii, tratand afectiunile de la nivelul fetei si actionand ca un paravan impotriva razelor ultraviolete. Vitamina este utila in cresterea imunitatii si in protectia in fata factorilor externi, precum fumul nociv de tigara.

O portie de numai 30 g de seminte de floarea-soarelui prajite sau 4-5 lingurite ulei de presa (22ml) asigura 76% din doza zilnica de vitamina E recomandata unui adult, numai buna pentru un corp tanar si viguros.

 

Pentru cei mai curiosi

  • Intr-un singur exemplar de floarea-soarelui se gasesc in medie 2000 de seminte
  • Produsele lactate si semintele de floarea-soarelui au acelasi continut de calciu
  • Semintele de floarea-soarelui au efect calmant asupra sistemului nervos datorita continutului lor bogat in magneziu
  • Semintele de floarea-soarelui se digera in aproximativ 2 ore, in timp ce fructele au nevoie de 30 de minute, iar o friptura de circa 3 ore si jumatate
  • Floarea-soarelui a fost desemnata in iunie 1996 simbolul lumii eliberate de armele nucleare
  • Floarea-soarelui era considerata de incasi imaginea Zeului Soare
  • Tulpinile de floarea-soarelui au fost folosite inainte de aparitia materialelor moderne pentru a umple vestele de salvare
  • Floarea-soarelui in vaza apare in nu mai putin de 7 tablouri pictate de Vincent van Gogh
  • Exista circa 70 de specii de floarea-soarelui, unele avand petale roz, albe sau rosii
  • Europa si Rusia cultiva peste 60% din productia mondiala de floarea-soarelui
  • Este floarea nationala a Rusiei si floarea statului american Kansas
  • In 2012, Guinness World Record a acordat premiul pentru cea mai inalta planta de floarea-soarelui. Aceasta avea 8,23 m si a fost crescuta in Germania
  • Floarea-soarelui este una dintre plantele cu cea mai rapida crestere; poate ajunge la inaltimea de 3,7 metri in numai sase luni
  • Floarea-soarelui necesita 90 -100 de zile de la plantare pana la maturitate
  • Floarea-soarelui este cultivata si utilizata de circa 4.500 de ani

 

Facebookgoogle_pluspinterestby feather