Toata lumea vrea cartofi prajiti – partea a 2-a

Toata lumea vrea cartofi prajiti – partea a 2-a

Prinsi in rigorile celui mai mare post crestinesc, cu pacatele lumesti scoase si ele la curatenia de primavara, continuam discutia despre cartofii prajiti in untdelemnul cel bun. Avem, sa ne iertati, dezlegare la cuvinte si povesti si-om incerca sa nu pacatuim prea tare cu poftele gastronomice inchipuite aici si induse astfel cititorului de buna credinta.

Ii pomeneam deunazi pe fratii francezi si ne cruceam de cata importanta isi dau gatind un preparat asa de simplu cum sunt cartofii prajiti, pe care si-un copil (mai marisor, e drept) il poate face. Nu vrem totusi sa-i stirbim vreun pic din importanta sau popularitate, cum fac nutritionistii care ii gasesc vinovati de toate relele pamantului si-i anatemizeaza prin reviste si prin tot internetul.

Suntem 110% convinsi ca si ei isi uita toate predicile “sanatoase” cand isi fac curaj sa dea piept cu vreun “burgeras” sau nimeresc la vreo petrecere familial-campeneasca, traditionala, cu gratare si rubedenii incinse. Cartofii prajiti, desi arareori in rolul principal, sunt ca martie in post, nelipsiti. Fie ca sunt moftul cel mai de pret al celor mici, fie ca sunt “galonati” drept garnitura perfecta pentru fripturi de cei mari ei vor continua sa ne umple mesele in ciuda oricaror studii si proteste stiintifico-medicale.

Si daca tot am deschis un pic cutiuta cu pacatele cartofilor prajiti sa mai spunem, (ca sa facem ideea si mai crocanta) ca in ciuda tuturor luarilor ferme de pozitii “healthy” oamenii inca mai consuma chipsuri din cartofi (jetoane, va amintiti?) in cantitati uriase. Sa nu fi auzit nimeni ca sunt daunatoare vietii pe pamant? Sa fi fost vocea nutritionistului slabita de la dieta pe care tocmai ne-o propune? Sau poate ca reclama de la “teve” este asa de buna incat te duci hipnotizat la raftul cu pungi colorate pe care le cumperi si apoi iti obligi toata familia sa le consume?

Nimic din toate astea dragilor si dragelor. Vorba multa pentru nimic, cum zicea un englez batran, stiti voi care (indiciu: aniverseaza 400 de ani luna asta). De fapt este vorba despre ceva mult mai simplu. Cartofii prajiti ingrasa. Ca si painea. Ca si dulciurile si ciocolata. Cam ca tot ce este bun pe lumea asta. Asta stie toata lumea. Asta auzi din frageda pruncie si tot de-atunci nu-i mai poti uita. Si daca vreti sa va amuzati serios dati o fuga prin internet sa-i vedeti pe preacuratii apostoli ai mancatului sanatos cum isi prind urechile in explicatii apocaliptice despre cat de cancerigeni sunt cartofii prajiti, mai ales cand sunt consumati cu roaba.

Mare este gradina Lui si parca prea libera la cuvantat pentru unii. Sa va exemplificam, sa nu ramanem doar noi cu distractia: “Prin prajire cartoful pierde cam 70% din cantitatea totala de vitamina C” – zice un domn, doctor mare in nutritie. Dezastru, ce mai, zicem si noi, astilalti care habar nu aveam ca din cartofi trebuia sa ne luam vitamina asta. Ce mere, ce lamai, ce caise… cartoful era sursa si noi nu stiam. Inca una: “ Daca ii prajesti mai bine, adio proteine zaharuri si lipide. Raman doar substantele cancerigene”. Apoi trei randuri mai jos ne spune ca au o valoare energetica mare si o incarcatura glicemica uriasa care da diabet. Parca isi pierdusera zaharurile si lipidele (!?! grasimile adica, vezi aici), cum Doamne iarta-ma, sa te mai lipesti in felul asta de un diabet cinstit?

Si inca una. Categoria apocalipsa pe paine: “Prin prajire se degaja acrilamida, o substanta cancerigena. Grasimea in care sunt prajiti trece printr-o serie de transformari generand substante foarte toxice”. Parca nici nu-ti mai vine sa razi, ramai perplex cu ce fel de hrana intelectuala se fac unii mari. S-o luam metodic si pe rand.

Acrilamida. Fuga repede pe Wikipedia va rugam. Sau aici, pe scurt: “substanta organica, de culoare alba, structura cristalina, inodora, solubila in apa. Se formeaza pe alimente in timpul gatirii la temperaturi inalte. In special la acelea care contin amidon.” Testata pe soareci se pare ca ar favoriza aparitia cancerului. La soareci. Nimic concludent in cazul studiilor pe oameni. Inca ceva. Substanta apare pe orice tip de hrana expusa la foc.

Dungile gratarului de pe fripturi, rumeneala painii sau tot ce va imaginati ca iese brun roscat din cuptor, sunt pline ochi cu aceasta substanta rea. Doctorii buni se pare ca uita sa ne spuna si in ce cantitati, procente se gaseste  in mancare. Va spunem noi. Infime. Aproape deloc. Neglijabile. Ne pare rau de soricei, sincer, dar suntem siguri ca ei nu prea isi prajesc sau coc defel mancarea.

Grasimile care se transforma in bau-bau. Aici stiti ca ne-au dat “ulei” la moara. E pe terenul nostru si noua nu ne place sa ramanem datori. Cu explicatii. Va cerem doar un pic de rabdare pentru o scurta recapitulare. Grasimile, trigliceridele adica, sunt trei lanturi de acizi grasi legate de o molecula de glicerol. Acizii astia grasi cand sunt lasati pe dinafara moleculei de grasime au un gust si un miros nu tocmai placut. Poate stiti mirosul pe care il numim ranced. Exact asta e.

Ce trebuie sa stiti este ca aceste catene de atomi de carbon si hidrogen, lanturile, acizii grasi adica, sunt destul de rezistente si nu se rup chiar asa cu una cu doua. Se rup cel mai adesea in contact cu apa (cea de la suprafata alimentelor, mai ales) si la temperaturi foarte mari. De aici, mirosul respingator al uleiului imediat dupa prajire. Si tot de-aici, si stradania inginerilor din domeniu de a crea uleiuri cat mai rezistente la temperaturi mari si la treburi complicate.

In “Toata lumea vrea cartofi prajiti – partea a 3-a” va vom povesti pe larg procesul asta si, asa cum v-am promis, si reteta frantuzeasca din care veti intelege ca, facuti cu dibacie si rabdare, si mai ales cu capul deschis si mintea treaza, cartofii prajiti nu sunt nici pe departe un bau-bau asa de mare, ci un deliciu demn de toate poftele.

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

One thought on “Toata lumea vrea cartofi prajiti – partea a 2-a”

  1. Toata lumea vrea cartofi prajiti – partea a 3-a – SpornicSays…
    Replied on

    […] promis saptamana trecuta ca vom scoate reteta de cartofi prajiti din manualele de bucatarie savanta si, despicand firul […]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *