Mestesug de la Alfa la Omega (3,6,9)

Mestesug de la Alfa la Omega (3,6,9)

Acesta este un post cu dedicatie. Deci nu chiar pentru toata lumea. Este dedicat doar acelora mai curiosi dintre cititorii nostri, care isi pun mereu intrebari si care nu „inghit” usor informatiile cu aer pretios-stiintific, desenate frumos pe etichetele produselor pe care le cumpara. Daca esti unul dintre aceia care nu cred ca vitaminele sunt doar niste litere mAri de tipar, atunci cu siguranta o sa ne zambesti la sfarsitul articolului. Sau poate, intamplator, o sa strangi bine pumnul, cu degetul mare orientat in sus, cand ne zaresti hoinarind prin „news-feed”-ul tau.

Iata cum incepe povestea. A fost odata, pe la coada alfabetului grecesc, o litera care intr-o buna zi s-a imprietenit cu un cercetator chimist. Acesta impreuna cu colegii sai descoperisera, tot cotrobaind prin niste grasimi, ca unora dintre acestea le lipsea mereu cate ceva. Si le-au zis, glumind cu ele, ca sunt nesaturate. Pe litera de care vorbeam, ca sa nu se plictiseasca,  au pus-o sa le supravegheze si sa le ordoneze, ea nestiind cu ce altceva sa ii ajute. Ei au invatat-o ca fiecare dintre aceste grasimi contine trei lanturi de atomi de carbon, legate de un trunchi facut dintr-un fel de ceara, de-i spune glicerol. De aceea ei, savantii, le mai spun, cand vorbesc intre ei, si tri-gliceride.

Si uite-asa, litera noastra, Omega pe numele ei, se apuca voiniceste de treaba. Prima data isi imparti in doua categorii „musterii”, in functie de cat de „saturati” erau: pe cei carora le gasea doar un atom de carbon „flamand” in lant le-a zis „mono”-nesaturate. Celorlalti, cu mai multi atomi nesatisfacuti, le-a zis „poli”-nesaturate, ca ea nu stia decat greceste sa vorbeasca.

Sa stiti ca nu era treaba usoara. Lanturile alea sunt destul de lungi, unele ajung pana si la 16, ba chiar si 18 atomi de carbon, fiecare avand perechea lui de hidrogen. Dupa cateva numaratori insa, Omega isi dadu seama ca numai atomii cu numerele 3, 6 si 9 sunt mai uituci si isi ratacesc perechea de atomi de hidrogen. Caci, de nu cumva stiati deja, asta le lipseste de fapt atomilor de carbon ce compun grasimile. O pereche de atomi de hidrogen poate schimba cu totul rostul si, mai ales, rolul acestor grasimi.

Nu o sa intram cu totul in povestea descoperirilor chimistilor, caci pe noi ne intereseaza mult mai mult descifrarea si intelegerea corecta a mesajelor etichetelor, cu scopul de a afla cat de sanatos, natural sau curat este produsul din spatele lor. Inca o lamurire prealabila, pe care o consideram absolut necesara si care credem ca este obiectul curiozitatii multora dintre noi: ce este un acid gras? Intreband in stanga si in dreapta, am aflat ca mai toata lumea crede ca este vorba de un alt fel de grasime, de obicei mai sanatoasa, deoarece sta asociata mental cu formula „esentiali”. Acizi grasi esentiali, carevasazica. Esentiali pentru organism, bineinteles. Ca sa sporeasca parca total confuzia, unele etichete folosesc alte formule ca: „grasimi nesaturate” sau „grasimi polinesaturate”.

Sunt oare grasimile si acizii grasi acelasi lucru? Raspunsul corect vine tot de la chimistii din poveste. Acizii grasi sunt cei care compun grasimile, lanturile de mai devreme, adica. Iar Omega, ultima litera din alfabetul grec, ne spune, cu un numar, a cata de la coada lantului (de atomi de carbon, desigur) se gaseste „nesaturatia” in hidrogen, a acidului gras. Omega 3, de exemplu, inseamna al treilea atom din coada. Si cum glicerolul de care se leaga acesti acizi grasi nu are deloc rol in nutritie, atunci, si teoretic, si practic, valoarea nutritiva a acestor grasimi este data de tipul acizilor grasi care o compun.

Intr-un articol viitor o sa va povestim si despre munca nutritionistilor si despre rolul celor 3 Omega in alimentatie, despre care suntem siguri ca acum nu mai sunt un mister.

Thumbs up?

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *