Vorbe dulci, friptura-vura

Vorbe dulci, friptura-vura

Gura se închide mai ușor cu friptură, decât cu lacăte, zice o vorbă din popor, dar uite că noi, când vine vorba de fripturi, atunci ni se deschide mai mult apetitul pentru vorbe dulci. Colecția spornicească de rețete autentice găzduiește azi un soi franțuzit de friptură asezonat cu gustul inconfundabil al cireșelor (că tot e sezonul lor).

La început, două vorbe de îndreptare termică a bunelor obiceiuri ale gătitului de carne. Temperaturile au reguli simple: cu cât e bucata mai mare (citim groasă), cu atât se slăbește și focul în iuțeală, și crește timpul de gătit. Rumenit bine și gătit uniform se traduce simplu, în româneste, cu răbdare multă. La început, friptura se ia la rost pe toate fețele, câteva minute, cu foc mare ca să-i “înghețe” sucul propriu de frică. În acest suc propriu se va coace apoi, la foc molcom. Așa înțelegem noi că friptura poate fi și crocantă și suculentă în același timp.

La ingrediente înainte: 1 kg cotlet de porc dezosat, 6-8 felii bacon, 150 g fructe uscate (cireșe, merișoare, afine sau goji), jumătate de legătură de pătrunjel, 4-5 cuișoare, 2 lingurițe de muștar cu bobițe întregi, 1 linguriță de gem de cireșe, vișine, merișoare sau afine, 1 lingură de oțet balsamic, ienibahar, sare, piper.
Pentru marinadă: jumătăte de lămâie, 3 linguri ulei Spornic Bun La Toate, 2 căței de usturoi, o jumătate de ceapă medie.

Carnea de porc se spală bine, se usucă cu un ștergar și se asezonează cu boabe de ienibahar pisate (jumătate de linguriță), piper și cuișoare rare înfipte pe ici-colo. Pregătiți marinada să aibă cotletul în ce se scălda câteva ore înainte de a fi gătit. O jumătate de lămâie stoarsă, ulei de floarea-soarelui de cel mai bun – Spornic Premium, sarea, usturoiul pisat, câteva felii de ceapă sunt ingredientele baițului deștept. Altele nu.

Când i-a venit vremea, lăsați carnea la odihnit jumatăte de oră, la temperatura camerei. Porniți cuptorul și puneți friptura în tava tapetată cu hârtie de copt. Într-un castron, amestecați fructele uscate și mărunțite, pătrunjelul tocat și muștarul și ungeți carnea cu compoziția rezultată. Întindeți feliile de bacon peste bucata de carne și înfășurați-o  strâns cu ață de la un capăt la altul, să nu se desprindă atunci când devin crocante. Dați la cuptor, la foc mare, vreo 15 de minute (pentru o culoare exterioară brun-roșiatică), apoi reduceți temperatura la 160 grade Celsius și lăsați să se pătrundă vreme de 90 de minute.

Amestecați gemul de fructe și oțetul balsamic și folosiți-vă de o pensulă de bucătărie să ungeți friptura. Puneți din nou la cuptor vreme de un sfert de ceas. Ca să vă convingeți că friptura este „pătrunsă” de căldură până în miez, introduceți în centrul ei un băț de frigăruie și lăsați-l acolo 10 secunde. Îl soateți apoi pentru testare. Dacă atunci când îl lipiți de încheietura mâinii, bățul frige ușor, atunci puteți opri cuptorul și întinde masa de sărbătoare.

 

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *