La locul potrivit

La locul potrivit

Locul femeii este in bucatarie.

Si locul barbatului este tot in bucatarie. De fapt locul tuturor este in bucatarie, caci aici se gaseste mancarea. Aici se prepara delicii dupa poftele tuturor. Si dupa priceperea gospodinei, stapana casei.

I se spune asa pentru ca in bucatarie toate ingredientele ii asculta cuminti vrerea si se amesteca, se topesc unele intr-altele, bolborosesc, incingandu-se in hore ametitoare, susotesc, sfaraie, canta de-adevaratelea sub bagheta ei magica, ce-si schimba mereu forma in lingura, tel sau polonic, dupa caz.

Ingredientele acestea aliniate ca ostasii pe rafturi nu sunt alese la intamplare. Sunt rodul a nenumarate testari si au trecut toate incercarile la care au fost supuse. Cand se intampla sa apara vreunul nou este imediat luat la intrebari si supus la tot felul de cazne casnice. Tu cine esti? La ce esti bun? – a fost intrebat de curand un litru de ulei, imbracat cam de sarbatoare, de o tigaie curioasa foc.

Discutia ce urma sa inceapa nu a mai avut loc, caci a intervenit “dirijorul”. Si-a scos cateva partituri din caietul cu retete, a ridicat lingura si-a inceput testarea. Mai intai a trebuit sa “sporniceasca” niste galbenusuri proaspete si sa le transforme intr-o maioneza pufoasa. Apoi a fost pus sa se transforme in sos parfumat in niste tavi cu legume, carnuri si condimente, iar la urma a trebuit sa imbratiseze cu toata caldura sa niste papanasi care, aproape pe loc s-au schimbat la fata devenind delicios de aramii.

Testul final

Cu un zambet retinut, stapana casei il cuprinse in palma si-i cerceta mai indeaproape insemnele ce le purta pe eticheta. Semn ca, desi trecuse toate testele cu brio, mai avea niste explicatii de dat. De exemplu, de unde i se trage atata rezistenta la foc mare sau, intrebarea cea mai grea: cu sanatatea cum te impaci? Sunt diferit, suna raspunsul, sunt primul care s-a nascut asa. Imi zice Premium si sunt High-Oleic. De-ici e rezistenta mea. Iar sanatatea voastra-i prima grija a celui ce m-a construit. A pus trei sferturi de Omega 9, iar restul l-a croit anume pentru gatitul fara de cusur.

Testele au continuat vreme de o saptamana, caci am uitat sa spunem, stapana nu-i usor de multumit. I s-au mai dat spre rumenire cartofi taiati baghete, chiar si-un pui intreg si un curcan, sa stea pe rand cu ei de vorba, in zapuseala din cuptor. I s-a dus buhul rau de tot, prin casa, prin vecini, cand s-a aflat ca fumega mai greu. La 220 de grade e punctul sau de fum cel mai inalt, sopteau impresionati confratii cand stapana se decise, in sfarsit, sa-i gaseasca si lui un loc permanent in bucataria sa.

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

3 thoughts on “La locul potrivit”

  1. Lia Maria GroziSays…
    Replied on

    Va mulțumesc ca existați Uleiul meu preferat

  2. Lia Maria GroziSays…
    Replied on

    Calitate superioară, preț bun , uleiul meu preferat

  3. gheorgheSays…
    Replied on

    Multumim pt sfaturi si eu gatesc cu ulei Spornic nu il arunc de la prima ,iar cu colesterolul este adevarat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *