Price:
$0,00
Author:
Spornic

Crescuti de mici copii cu malai si branza, ciobanii nostri, modesti si ospitalieri, au descoperit in timp o altfel de mamaliga: mai consistenta si mai gustoasa, de se bucura la fiecare bucata si-o impart fericiti cu drumetii muntelui.

Ingrediente: 1 litru jintuiala (zer stors din casul de oaie), aprox. 400 g faina de malai, 500 g cas de oaie, smantana pentru servit

Puneti jintuiala la fiert intr-o cratita mai mare (ori intr-un ceaun, daca pregatiti balmosul la foc de lemne, cum se face la stana). Cand incepe sa clocoteasca, dati focul pe mic si turnati usurel faina de malai, amestecand continuu. Stabiliti cantitatea de faina dupa ochi, asa incat balmosul sa fie mai subtire decat o mamaliga obisnuita. Adaugati apoi casul de oaie taiat cubulete si amestecati vanjos, sa nu cumva sa se prinda de cratita. Casul se va topi in compozitia fierbinte si-atunci e balmosul gata. Il luati de pe foc si il serviti cu smantana de casa sau cu lapte acru, langa supa de salata verde ori o minunatie de pastrama de oaie.

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

4 thoughts on “Balmos ciobanesc”

  1. Arome de vacanta. Comori culinare ascunse in munti. | SpornicSays…
    Replied on

    […] vechi de sute de ani tainuiesc mancaruri unice la fiecare stana. Balmosul, preparat traditional ciobanesc, este un soi de mamaliga fiarta cu jintuiala (adica zerul gras […]

  2. Arome de vacanta. Maramuresul socacitelor. | SpornicSays…
    Replied on

    […] In Maramu’, mancarea se gateste dupa alta socoteala decat cea mai din sud. In cratitele socacitelor, cum li se zice bucatareselor, nu ai ce cauta, sa nu le strici rostul sau sa le grabesti. Gatitul morosenesc e parte dintr-un ritual misterios, al rabdarii si al devotamentului, pazit de veacuri din mama-n fiica. Pana sa ajunga de maritat, morosencelor li se impartasesc tainele bucatelor traditionale. De exemplu, sarmalele – si nu sarmalutele – se umplu cu porumb macinat (caruia ii zice pasat) si cu bucatele de ciolan de porc afumat, langa slana si ceapa rosie stau mereu pirostele – un soi de coltunasi umpluti cu branza, la tocanita de jumari sau la papricasul unguresc se da “colesa” in loc de paine. Asa ii zic si ciobanii din vaile Izei si ale Viseului, mamaligii, din care, la ei la stana, prepara pentru drumeti vestitul balmos. […]

  3. podarascuSays…
    Replied on

    interesant trebue sa incerc.

  4. SidySays…
    Replied on

    Mie imi place mult balmosul cu o tocanita de galbiori( ciuperci), sau cu salata de rosii cu castravete. Dar in familie se mai mananca si cu lapte prins. O minunatieeeee…!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *