Price:
$
Author:
Spornic

Ciocolata este intotdeauna in tendinte. La fel cum cele mai spectaculoase torturi pregatite de mama pentru mesele de Craciun vor fi mereu la moda. Buturuga de Craciun este o inventie culinara a cofetarilor parizieni care, se zice, si-au gasit inspiratia in bustenii ce mocneau in sobe in Ajunul Craciunului.  Astazi, colectia “Arome de iarna” aduce reteta unui desert fin, ideal pentru ospatul festiv de Craciun  sau de Anul Nou: Bûche de Noël.

Ingrediente: 4 oua mari, 65 g faina, 1 praf de copt, 50 g pudra de cacao, 450 ml frisca lichida sau smantana dulce pentru frisca, 4 linguri gem de caise, 275 g ciocolata neagra, 150 g zahar pudra, ulei Spornic Premium.

1. Puneti-va sortul “de sarbatoare” si pregatiti ingredientele pe blatul de lucru. Cuptorul se incalzeste la 200°C. Pregatiti o tava de aproximativ 33 x 23 cm, o mangaiati cu ulei si o tapetati foarte bine cu hartie de copt.

2. Spargeti ouale intr-un vas larg si indulciti-le cu 100 g zahar pudra. Folositi un mixer sa le amestecati pana devin o pasta omogena. Adaugati treptat faina cu praf de copt si cacao, amestecand cu o spatula si cu multa blandete, sa ramana compozitia aerata.

3. Turnati aceasta minunatie pufoasa in tava deja pregatita si dati la copt pentru aproximativ 10 minute sau pana primeste un bronz deosebit si marginile incep sa se desprinda de tava.

4. Intindeti o bucata de hartie de copt mai mare decat tava pe suprafata de lucru. Scoateti tava din cuptor si puneti-o cu grija cu susul in jos pe hartia de copt. Ametiti prajitura cu cateva batai usoare pe fundul tavii. Inlaturati tava si dezlipiti hartia de copt de deasupra.

5. Rulati blatul pe lung – cu mare grija, caci e sensibil si cu tot cu hartia de sub el ca sa nu formeze crapaturi – si lasati-l linistit, sa-si traga sufletul.

6. Pana se racoreste blatul, treceti la cea mai frumoasa parte a povestii noastre culinare: CIOCOLATA. Puneti o cratita cu apa pe foc si asezati un vas deasupra ei. Acolo va ajunge ciocolata zdrobita in bucatele si 300 ml de smantana lichida. Retineti ca vasul nu trebuie sa atinga apa de sub el, ci sa fie incalzit doar de aburi. Crema obtinuta se numeste ganache (ganaș) si este dumnezeiasca. Lasati la rece, apoi dati la frigider sa se inzdraveneasca putin si sa prinda un trup mai ferm.

7. Bateti cu un mixer smantana ramasa pana devine frisca. Adica pana capata consistenta si nu mai curge. Fiti siguri ca va opriti la timp, altfel se va transforma in unt.

8. De-rulati blatul care intre timp s-a racit si a devenit mai usor de manevrat. Intindeti pe toata suprafata lui o treime din crema de ciocolata si acoperiti cu frisca batuta. Formati iarasi rulada si taiati un sfert de ea. Aceasta va fi “ramura” buturugii. Transferati rulada pe platoul de servire si atasati “ramura” undeva pe la jumatatea Buturugii.

9. Intindeti un strat subtire de gem de caise pe toata prajitura. Puneti intr- un pos sau sprit crema de ciocolata ramasa si ornati prajitura cu linii, de-a lungul ei. La final, puteti decora cu frunzulite din martipan, bombonele sau fulgi de cocos. Cu siguranta, buturuga mica va da pe spate orice pofticios mare.

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

One thought on “Buturuga de ciocolata cu gem de caise”

  1. Virtual Private ServersSays…
    Replied on

    Bineinteles ca la masa festiva a fost si Oana impreuna cu sotul ei si ca am finisat si decorat tortul impreuna. A venit cu o palma plina de flori proaspete si colorate, perfecte pentru a decora acest tort buturuga trunchi de copac.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *