Price:
$0,00
Author:
Spornic

De la mesteri mari, mandri cofetari si-ntelepti brutari, am ales pentru colectia noastra o reteta clasica cu final neasteptat. Pe cat de neasteptat, pe atat de gustos. Nu prin complexitate, ci prin ingeniozitate. Si daca va mananca deja palmele si curiozitatea va mai spunem doar atat: reteta e scrisa complet, cu toate etapele  ei (adica si pentru cei/cele care lupta pentru prima data cu aluatul). Cei experimentati sunt invitati sa sara peste lucrurile pe care le stiu deja, riscand, bineinteles, sa piarda firul unei povesti framantate cu drag de vorbe, la fel de dulci precum cozonacii.

Ingrediente pentru 2 cozonaci (cei cu familie mare pot inmulti cu doi sau cu cat vor ei): 1 kg faina, 8 oua + 1 pentru uns, 200 g unt , 400 ml lapte, 250 g zahar, 2 plicuri zahar vanilinat, 50 g drojdie proaspata, aprox. 100 ml ulei Spornic La Toate pentru framantat, coaja de lamaie si de portocala, esenta de rom, sare.

Umplutura: 100 ml lapte, 200 g rahat turcesc, 200 g zahar, 2 plicuri zahar vanilinat, 200 g nuca maruntita, 100 g stafide, 100 g cacao.

Inainte de a incepe, cateva indreptari de capatai, deosebit de importante si de aplicat fara comentarii pe tot parcursul pregatirii cozonacilor: toate ingredientele folosite, musai sa fie la temperatura mainii. Nici reci, nici fierbinti, altfel n-o sa creasca aluatul. Asa ca, grijiti-va de toate cele necesare sa stea vreme de o ora-doua la temperatura camerei. In bucatarie, sa fie cald ca sa poata dospi cozonacii dupa voia lor. De se vantura copiii sau curiosii de orice varsta pe usa, neaparat ii luati la rost, bodoganind intr-una. E un fel de descantec obligatoriu, care va va asigura mai tarziu gloria.

Incepeti  sa formati aluatul (plamadeala, maiaua) amestecand drojdia cu 2-3 linguri de faina, cateva linguri de lapte caldut si o manuta de zahar. Amestecati “plamadetul” (Bucovina) pana incepe sa semene cu o coca de paine insa mult mai moale, si-l lasati la dospit intr-o incapere calduroasa. Pana una-alta, separati cele 8 galbenusuri (pastrati 5 albusuri separat, c-o sa avem folos pentru ele) si amestecati-le cu 100 g zahar si un varf de cutit de sare pana se omogenizeaza. Laptele se pune la fiert cu restul de zahar si zahar vanilinat. Separat, topiti untul.

Cand a dospit “plamadetul”, turnati-l intr-un castron in mijlocul „muntelui” de faina. Adaugati amestecul de galbenusuri, cele 5 albusuri puse deoparte, untul topit, esenta de rom, coaja rasa de citrice si laptele caldut (nu fierbinte!). Ei bine, acum sa va suflecati manecile ca incepe framantare zdravana, c-asa s-au invatat cozonacii de pe vremuri si doar asa le place. Framantati cu mainile inmuiate in ulei caldut cam 30-45 minute, pana ce aluatul face bule si a devenit moale si elastic. Daca vi se pare ca nu-i destul de moale, adaugati-i 2 albusuri batute spuma si mai luati-l la mana vreo 10 minute. Lasati-l la dospit acoperit cu un prosop, intr-un loc ferit si cald.

Cu umplutura, treburile-s mult mai simple si mai dulci. Puneti laptele la fiert cu zahar si zahar vanilinat. Adaugati nucile, cacao si stafidele si 2 albusuri batute spuma. Amestecati usor si lasati sa se raceasca. Taiati cubulete deliciul turcesc si puneti-l deoparte.

Vedeti daca a dospit aluatul (ar trebui sa fie aproape dublu ca volum) si daca-i gata, impartiti-l in doua, ca pregatim doi cozonaci.  Intindeti ulei pe blatul de lucru apoi intindeti cu mana pe rand, bucatile de aluat pana devin foi dreptunghiulare groase de 2 degete. Acoperiti-le cu umplutura si presarati bucatele de rahat turcesc, rulati cozonacii si ii puneti in tavi tapetate cu hartie de copt. Frecati un galbenus cu zahar si ungeti cozonacii, apoi ii mai lasati in tihna, la dospit, vreo 10-15 minute. II dati la cuptorul preincalzit la 160 grade Celsius si, dupa un sfert de ora, cresteti temperatura la 190 grade. Acolo raman vreme de 3 sferturi de ora si devin cei mai buni cozonaci de Craciun.

Pana aici toate bune si cunoscute pretutindeni. Daca nu e clar pe undeva o fi de la entuziasm si graba pregatirilor. Raspundem la orice intrebare bucurosi de v-o fi mai usor sa ne sunati pe noi si nu s-ar supara bunica sau mama ca n-ati apelat la ea. Secretul sta in umplutura zic cofetarii. Brutarii zic ca in coca. Fiecare le stie pe ale lui. Noi suntem de partea tuturor, mai ales a copiilor ce asteapta cuminti, cu paharul de lapte in mana felia cea groasa de fericire matinala. In acest sens am „cules” pentru dvs. cateva ponturi si secrete. Pe rand. Nuca – usor prajita inainte isi dubleaza forta. Daca adaugati migdale si caju pisate pe langa nuca, aplauzele cresc cu 15%. Rahat: alegeti cat mai multe arome. Aroma de trandafiri creste numarul de fani cu 25%. Cacao: chemati-i in ajutor o lingurita, doua de ciocolata si obtineti un val de simpatie mai inalt cu 30%. Incercati fructele confiate fara sa jigniti preaiubitele stafide: caise, smochine sau curmale. Vecinii si prietenii povestesc deja ca va deschideti cofetarie on-line. Piesa de rezistenta la urma: prune uscate, neaparat romanesti, doar invelite in ciocolata amaruie si botezate cu un strop (stropisor, abur, ce mai!) de esenta de rom. Atat. Asteptam sa ne scrieti!

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

One thought on “Cozonaci colindati de nuca, stafide si rahat turcesc”

  1. Cozonacul altfel. La altii. | SpornicSays…
    Replied on

    […] va imbiem sa-l preparati neaparat. Prepararea este aproape identica cu a cozonacilor nostri. Credem totusi, ca inainte de a va apuca de framantat, in dulcele stil nemtesc, ar fi utila o […]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *