Price:
$0,00
Author:
Spornic

Ingrediente: 350 g zahar, 3 portocale mari, 1 L lapte, 8 oua, 1 plic zahar vanilinat.
Optional: esenta de rom sau coniac de portocale, bucati de portocala confiata.

Spalati bine portocalele si radeti coaja, apoi stoarceti in jur de 250 ml de zeama curata, fara pulpa. Puneti sucul de portocale la fiert, pe foc mare, si adaugati 200 g zahar. Amestecati pana incepe sa fiarba si se topesc cristalele de zahar. Lasati la fiert la foc potrivit si verificati din cand in cand daca a scazut siropul si a prins culoarea aurie a caramelului. Nu-l tineti mai mult decat necesar ca sa evitati gustul amarui.

Impartiti siropul in ramekins sau turnati tot intr-un vas termorezistent. Rotiti vasele in asa fel incat siropul va acoperi uniform si peretii acestora, apoi lasati sa se raceasca.

Ouale se sparg intr-un castron si se bat cu telul sau mixerul, adaugand treptat restul de zahar,  zaharul vanilinat (sau o esenta de vanilie) si coaja rasa a portocalelor. Daca v-a picat cu dulce un alt ingredient, puteti folosi stafide sau fructe confiate ori cativa stropi discreti de esenta de rom. Cine doreste sa pluseze in competitia celor mai fine arome, e invitat sa toarne – cu masura – din sticla de coniac de portocale, fix ca intr-un alt desert cu nume de frantuzoaica.

Adaugati laptele si mixati compozitia inca putin. Turnati totul in vasele cu siropul de caramel rece si intarit si asezati-le intr-o tava cu apa fierbinte. Dati la cuptorul preincalzit la 160 grade Celsius si lasati compozitia sa se infierbante si sa se impreuneze, cam 90 de minute. Daca folositi ramekins in locul unui vas mai mare, timpul de coacere va scadea cu minim un sfert de ora.

Lasati crema de zahar ars la racit cateva ore, apoi o rasturnati cu tot cu sirop pe farfurii sau in castroane. O decorati cu frunze de menta, fructe de padure, bucatele de portocala, fistic, migdale… cam orice va face cu ochiul.

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *