Price:
$
Menu:
Author:
Spornic

Ce știm noi (noi, românii, adică) despre frigănele se cam restrânge la dejunurile de pe vremuri, cu pâine prăjită-n ou lângă brânză sărată sau mâncare de mazăre. De partea dulce a poveștii – și totodată mai puțin populară -, stau frigănelele ninse cu zahăr pudră și, uneori, cu mirodenii parfumate din familia scorțisoarei sau cuișoarelor. Mai mult de-atât n-am prea îndrăznit. În mare parte pentru că am fost mereu bucuroși cu asemenea delicii. În timpul acesta, alții, mai temerari și mai curioși, s-au jucat cu ingredientele și au facut înconjurul lumii cu frigănelele lor. Deloc surprinzător, zicem și noi, mai ales dacă le-au dat un nume de scenă atât de chic: French Toast.

Ingrediente: 5-6 felii de pâine, 2 ouă, 5 linguri de lapte, 1 pliculeț de zahăr vanilinat, 2 linguri de zahăr, ½ de linguriță de scorțișoară, 60 ml ulei Spornic Premium, sare.
Pentru topping: 3 banane, 2 linguri de zahăr brun, 2 linguri de unt.

Recomandăm să pregătiți dinainte topping-ul de banane caramelizate,  ca să-l aveți la îndemână de îndată ce scoateți primele frigănele din tigaie. Topiți untul într-o tigaie la foc potrivit, adăugați zahărul brun și bananele tăiate felii nu foarte subțiri. Rumeniți-le pe ambele părți, apoi opriți focul și lăsați-le deoparte.

Pregătiți compoziția în care îmbracați frigănelele amestecând ouăle cu laptele, zahărul și scorțișoara. Presărați un vârf de cuțit de sare și, dacă aveți la îndemână, radeți coaja de la o jumătate de lămâie. Amestecați cu o furculiță sau un tel până se omogenizează. Când pregătiți frigănele pentru adulți și vreți să respectați întocmai rețeta originală franțuzească adăugați și 50 de ml de coniac, pentru rafinament. Alcoolul sigur se va evapora la căldură deci nu există riscuri, însă din ce știm noi copiii nu prea gustă aromele tari.

Scoateți tigaia la înaintare și puneți-o la încins pe aragaz. Turnați ulei din cel mai bun – Premium – și lăsați-l să se înfierbânte, așa cum îi place lui cel mai mult. Luați câte o felie de pâine (ideal este să folosiți o pâine mai veche și ușor uscată ca să nu absoarbă prea mult) și înmuiați-le în amestecul de ou. Le transferați repede în tigaia foarte fierbinte, să sfârâie uleiul și să bronzeze instant frigănelele. Le prăjiți la foc potrivit pe ambele părți. Le scoateți pe un șervet de bucătărie, apoi direct în farfurie.  Mângâiați-le repejor cu banane și sosul acestora. Pentru cei care aleg să renunțe la bananele caramelizate, totul este permis. Miere, sirop de arțar, fructe proaspete, zahăr pudră și scorțisoară, sosuri de zmeură, ciocolată sau creme de brânză. Pe rand sau, oh-la-la, toate-odată!

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *