Price:
$
Menu:
Author:
Spornic

Ce stim noi (noi, romanii, adica) despre friganele se cam restrange la dejunurile de pe vremuri, cu paine prajita-n ou langa branza sarata sau mancare de mazare. De partea dulce a povestii – si totodata mai putin populara -, stau friganelele ninse cu zahar pudra si, uneori, cu mirodenii parfumate din familia scortisoarei sau cuisoarelor. Mai mult de-atat n-am prea indraznit, in mare parte pentru ca am fost mereu bucurosi cu asemenea delicii. In timpul acesta, altii, mai temerari si mai curiosi, s-au jucat cu ingredientele si au facut inconjurul lumii cu friganelele lor. Deloc surprinzator, zicem noi, mai ales daca le-au dat un nume de scena atat de chic: French Toast.

Ingrediente: 5-6 felii de paine, 2 oua, 5 linguri lapte, 1 pliculet zahar vanilinat, 2 linguri de zahar, ½ lingurita scortisoara, 50 ml coniac, 60 ml ulei Spornic Premium, sare.
Pentru topping: 3 banane, 2 linguri zahar brun, 2 linguri unt.

Recomandam sa pregatiti dinainte topping-ul de banane caramelizate,  ca sa-l aveti la indemana de indata ce scoateti primele friganele din tigaie. Topiti untul intr-o tigaie la foc potrivit, adaugati zaharul brun si bananele taiate felii nu foarte subtiri. Rumeniti-le pe ambele parti, apoi opriti focul si lasati-le deoparte.

Pregatiti compozitia in care imbracati friganelele amestecand ouale cu laptele, coniacul, zaharul si scortisoara. Presarati un varf de cutit de sare si, daca aveti la indemana, radeti coaja de la jumatate de lamaie. Amestecati cu o furculita sau un tel pana se omogenizeaza.

Scoateti tigaia la inaintare si puneti-o la incins pe aragaz. Turnati ulei din cel mai bun – Premium – si lasati-l sa se infierbante, asa cum ii place cel mai mult. Luati cate o felie de paine (ideal este sa folositi o paine veche si usor uscata ca sa nu absoarba prea mult) si inmuiati-le in amestecul de ou. Le transferati repede in tigaia foarte fierbinte, sa sfaraie uleiul si sa bronzeze instant friganelele. Le prajiti la foc potrivit pe ambele parti. Le scoateti pe un servet de bucatarie, apoi direct in farfurie.  Mangaiati-le repejor cu banane si sosul acestora. Pentru cei care aleg sa renunte la bananele caramelizate, totul este permis. Miere, sirop de artar, fructe proaspete, zahar pudra si scortisoara, sosuri de zmeura, ciocolata sau creme de branza. Pe rand sau, oh-la-la, toate-odata!

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *