Celor care fierb zacusca pe ultima suta de… borcane, celor care nu rezista unor ardei copti cum-se-cade si, mai ales, celor care inca mai cauta gustul mancarii lu’ Mamaie, le transmitem:
1. Adunati laolalta: 1 kg ardei gras, 2 cepe, 200 ml smantana, 70 ml ulei Spornic Premium, 4 catei de usturoi, 2 linguri faina, patrunjel, sare, piper.
2. Porniti cuptorul, soba sau flacara aragazului si trantiti niste ardei colorati, obraznic de aromati si de stralucitori. Nu-i luati de pe foc pana nu si-au bronzat temeinic toate formele durdulii.
Ningeti peste ei un praf de sare si-i acoperiti cu un capac, sa-si lase zemurile, sa-si dezlipeasca pielita, sa-si faca mendrele vreun sfert de ora.
Cat se rasfata ardeii la sauna, maruntiti cepele si caliti-le in uleiul cel mai bun. Turnati putin din zeama ardeilor si completati cu o cescuta de apa, apoi lasati sa dea in clocot.
Amestecati doua linguri de faina cu putina smantana si adaugati treptat in cratita, amestecand continuu. Lasati la fiert vreo 5 minute, luati apoi de pe foc si, dupa alte 4-5 minute adaugati restul smantanii, usturoiul pisat, sare si piper.
Ardeii se “des-cotor-osesc”, se curata de seminte, iar pulpa ramasa se taie fasii. Adaugati-i in tocanita impreuna cu jumatate de legatura de patrunjel maruntit.
3. S-aveti pofta la ardei!



