Price:
$
Author:
Spornic

Cartofi prajiti in stil frantuzesc

Pentru ca TOATA LUMEA VREA CARTOFI PRAJITI si pentru ca parerile in ceea ce priveste caracterul lor sunt impartite in doua tabere la fel de vehemente, va poftim sa incercati metoda francezilor care i-au facut atat de celebri in toata lumea.

Despre cantitati si ingrediente. Vom stabili de la inceput ca, la cat de populari sunt cartofii prajiti, nu este necesara o expertiza deosebita sau masuratori de bijutier la acest preparat. Prin urmare va lasam sa hotarati singuri,  in functie de dimensiunea apetitului, cantitatea de deliciu culinar pe care o doriti, si ne vom concentra mai mult pe metoda si principii de gatit.

Preparare. Nu exista inca in lumea bucatarilor profesionisti o metoda care sa fie declarata metoda ideala. Ce este insa unanim acceptat este faptul ca pentru reusita retetei e musai sa fie prajiti de doua ori. Odata la o temperatura mai mica (130 – 150 de grade) si inca odata la foc foarte iute (180 – 200 de grade).

Dar sa o luam de la capat. Taierea cartofilor. Indiferent cum va plac (subtiri, ca sireturile sau mai grosi, ca pe degetul mare) este important sa ii “croiti” cat se poate de uniform pe toti si pe cat posibil incercati sa nu-i “ascutiti” prea tare la capete, caci acolo, cu siguranta se vor arde mai repede.

Intr-un bol cu apa rece (500ml) adaugati o lingura de zahar, o lingurita de sare si un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Amestecati pentru omogenizare si puneti cartofii la foc moderat vreme de cam 20 de minute. Nu-i fierbeti, ei trebuie doar sa se inmoaie putin.

Scoateti cartofii si lasati-i sa se raceasca si sa se usuce. Este de preferat sa-i asezati intr-un singur strat, pe un material absorbant. Incingeti apoi intr-o tigaie adanca uleiul la 130-150 de grade. (Stim ca nu toata lumea foloseste termometre in bucatarie deci sfatul nostru este sa folositi un ulei cu un punct de fumigare la nivelul acestor cifre).

Puneti cartofii la prajit si lasati-i pana isi formeaza crusta crocanta. Aproximativ 7 minute. Este important sa-i scoateti cand devin mai deschisi la culoare si sa nu-i lasati sa devina aurii. In limbajul bucatarilor asta se numeste “blanch-are” de la frantuzescul blanche- alb.

Pasul urmator este ultimul si cel mai important. Aveti nevoie de un ulei rezistent la temperaturi foarte inalte, mai greu de gasit prin magazine pana de curand. Dupa ce i-ati “albit” cartofii au nevoie din nou de o pauza pentru racire si odihna. Este foarte important sa-i raciti si a doua oara, altfel se vor usca foarte tare la ultima runda.

Incingeti uleiul – cel bun, desigur, Spornic Premium – la maximum (pana incepe sa fumege usor), apoi puneti cartofii pentru nu mai mult de 3 minute si treaba e gata.

Va provocam sa-i consumati cu mana pentru testarea finala. Daca pasii au fost efectuati corect ar trebui sa nu va ramana ulei pe degete aproape deloc. Doar cat sa mai pastreze aroma delicioasa pana in momentul cand cartofii vor fi disparut din farfurii.

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

One thought on “Pommes Frites Pont-Neuf”

  1. Toata lumea vrea cartofi prajiti – partea a 3-a – SpornicSays…
    Replied on

    […] va invitam din nou sa gatiti cu noi (credeati ca am uitat?) reteta frantuzeasca de cartofi prajiti “Pommes Pont-Neuf” si sa ne spuneti apoi de-am avut sau nu dreptate sa va punem rabdarea la asa […]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *