Price:
$0,00
Menu:
Author:
Spornic

Ne iubim sarmalele! Atat de mult incat nu putem renunta la ele nici macar in zilele de post. Noroc cu retetele si secretele mamelor si bunicilor noastre, care s-au gandit prevazatoare cum sa impace postul cu cel mai indragit preparat romanesc. Cam asa:

Ingrediente: 1 varza cruda mare, 500g ciuperci, 200g orez, 60ml ulei Spornic la Toate, 150ml bulion, 1 telina mica, 2 morcovi, 2 cepe, 1 legatura marar,  1 legatura cimbru, 2 foi dafin, sare , piper

Timp de preparare: 150 minute
Numar portii: 8, 250g/portie
Grad dificultate: mediu

Pentru ca am ales sa facem sarmalutele cu varza cruda, e musai sa o punem la oparit ca sa putem lucra mai bine cu ea. Lasam apa la fiert, iar cand da in clocot punem degraba sare si aruncam varza inauntru pentru doua minute. O scoatem, ii curatam primele foi de la suprafata si o mai punem la fiert pana ce incep sa se desprinda foile. Reteta merge si cu varza acra, numai aveti grija sa o puneti la desarat inainte. Trecem apoi la curatarea morcovilor, a cepei si a telinei, pe care le dam pe razatoare. Cel mai potrivit ar fi sa fie date pe razatoare mai mare, pentru ca asa isi pastreaza gustul cel mai bine. Punem uleiul la incalzit intr-o cratita si cand sfaraie adaugam si legumele date pe razatoare. Amestecam de cateva ori sa nu se lipeasca si apoi le lasam linistite sa se caleasca la foc mic, in jur de cinci minute. Cat se calesc legumele, curatam ciupercile si le taiem marunt. Le punem peste legume, la calit, amestecam bine si mai lasam la foc trei minute, sa se inmoaie. Potrivim cu sare si adaugam mararul si cimbrul taiat fin. Adaugam si orezul, spalat si zvantat. Le amestecam bine, mai lasam doua minute si compozitia e gata. Taiem foile de varza in bucati potrivite si le umplem cu legumele calite. Pentru o sarma potrivita e de ajuns o lingura din compozitie, dar daca vreti sa le faceti mai mari sau mai mici ajustati cantitatea dupa bunul plac. Tapetati fundul unei cratite incapatoare cu foi de varza si asezati tacticos sarmalutele rulate. Adaugati deasupra un strat de varza tocata, bulionul, dafinul si cateva ramurele de cimbru. Turnati apa calda peste sarmale cat sa depaseasca cu doua degete nivelul lor. Puneti capacul si puneti sarmalele la foc mic. Verificati-le din cand in cand si completati cu apa calda cand este nevoie.

Lasati-le sa fiarba cam doua ore, dupa care treceti direct la degustat, ca sa vedeti cum v-au iesit. Serviti-le cu ardei iute murat sau crud si putina mamaliga si aproape ca nu veti face diferenta intre sarmalele cu carne si cele de post. Si pentru ca ne sunteti dragi, va vom marturisi secretul sarmalelor perfecte. Dar pentru asta e musai sa va staviliti poftele macar o zi. Caci din mosi stramosi se spune ca sarmalele prind aroma numai dupa ce le-ai lasat o zi-doua, la loc ferit si umbros, ca sa prinda gusturile intre ele. Si-apoi daca le acoperiti cu un stergar gros in loc de capac, cat sa poata respira, se zice ca ce se evapora se duce la ingeri, ca sa aiba si ei ce manca.

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

One thought on “Sarmalute de post”

  1. Web HostingSays…
    Replied on

    Este o zi deosebita din punct de vedere liturgic, de asemenea, ultima zi a Postului Craciunului este zi de post mai aspru dec t celelalte zile, deoarece se ajuneaza p na seara.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *