Price:
$0,00
Menu:
Author:
Spornic

Mancarurile manastiresti sunt preparate modeste si deosebit de gustoase. Le-am inchinat intotdeauna cele mai pretioase cuvinte venite din suflet. Bucate sfintite, inspirate de ce-a lasat Dumnezeu mai bun pamantului si pomilor, culese din gradina manastirii sau alese cu grija din padure. Cateva legume adunate cu pricepere in oala si o binecuvantare. Ca doar n-au sa se indeletniceasca prea mult maicutele si calugarii cu cele lumesti.

Ingrediente: 1 ardei, 1 vanata, 2 rosii, 100g orez, 1 cartof, 1 ceapa, 1 morcov, 2 catei de usturoi, 4-5 ciuperci, 1 legatura marar, 20 ml ulei Spornic la Toate

Timp preparare: 35 minute
Grad dificultate: redus
Numar portii: 3 portii, 200g/portie

Ca sa iasa tocana buna si sa se lege frumos, curatati intai rosiile de coaja. Si ca sa fie mai usor, puneti-le intr-o oala cu apa calda, pentru cateva secunde si apoi mutati-le degraba intr-un bol cu apa rece si gheata. Asa or sa se curete rosiile fara impotrivire si va puteti apuca mai repede de celelalte necesare. Spalati bine legumele si incepeti sa le taiati. Ardeiul si vanata in cuburi, morcovul rondele mari, cartoful in felii si ceapa in solzi. Cand ati ispravit cu taiatul, puneti pe foc o oala. Adaugati uleiul si cand incepe a sfarai adaugati si ceapa. O lasati pana devine lucioasa si se caramelizeaza putin. Apoi adaugati usturoiul, taiat si el in feliute fine. Dupa ce s-a perpelit si usturoiul, le dati putina apa, cat sa se inmoaie mai bine si sa nu se lipeasca. Le lasati putin si apoi le-aduceti companioni: ardeiul si orezul. Le lasati pana ce incepe orezul sa prinda sclipiri de sticla si adaugati o ceasca de apa. Le lasati sa scada la foc mic, cat asteapta sa le vina si alti vecini. Apoi intovarasiti legumele scazute cu vanata, cartoful si morcovul si le mai puneti o ceasca de apa, sa aiba in ce inota. Daca va place cu mai mult sos, mai puneti inca o jumatate de ceasca de apa. Cand a scazut destul, puneti rosiile si cand aproape este gata, aruncati si ciupercile taiate in bucati mai mari. Daca va este pe plac, puneti jumatate din legatura de marar, tocata fin, dupa ce ati oprit focul.

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

2 thoughts on “Tocana de legume manastireasca”

  1. Bucataria postului. La maicute. | SpornicSays…
    Replied on

    […] invartite in ulei incins, acoperite cu apa sau bors si dezmierdate cu verdeata din belsug. In tocana manastireasca, fiarta domol la tuci, maicutele leaga un buchet de arome cu ceapa, rosii, ardei gras si cartofi, […]

  2. HostingSays…
    Replied on

    Nu sunt putine cazurile de rom ni care ajung la urgenta n postul Pastelui, principalul motiv fiind faptul ca nu si asigura suficiente vitamine si minerale din alimentatia restrictiva specifica acestei perioade. Dupa cum bine se stie, manastirile au propria gradina de zarzavaturi si legume, din care se fac cele mai bune ciorbe si tocanite, nc t uneori uiti ca man nci de post, asa de buna e m ncarea ce le iese.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *