Price:
$
Author:
Spornic

De parca n-ar ascunde zeci de comori culinare si culturale, Maramuresul  miroase-n fiecare toamna a castane coapte. De fapt, Baia Mare se da mare cu Festivalul Castanelor, eveniment anual cu traditie indelungata. Morosenii iti spun din prima ca langa castane coapte se pune o cana de must din struguri.
Unii le fierb cu o foaie de dafin, altii le pun in placinte si torturi, in piureuri si supe de toate felurile. Pe una dintre ele am incercat-o noi. Ne place, zau!

Ingrediente: 600 g castane comestibile, 100 g telina, 2 cepe potrivite, 3 linguri ulei Spornic Premium, patrunjel, sare, piper.

Castanele trebuie preparate termic, desigur, inainte sa devina piure. Cine a fost deja prins sub vraja aromei de castane coapte, sigur le prefera asa. Se cresteaza coaja in forma de X (nu sariti peste acest pas ca va sar castanele din tigaie) si se pun intr-o tigaie cu fundul gros, la foc potrivit, vreo 15 minute. Se lasa la racit si se decojesc una cate una.
Alternativa este sa fierbeti castanele aproximativ 15 minute, pana se inmoaie si se decojesc usor.

Cepele se curata si se maruntesc. Rapid, sa nu va emotioneze prea mult. Le azvarliti intr-o craticioara cu ulei Premium si le lasati sa se bucure de sotare si de sfaraiala pana devin sticloase. Atunci e momentul sa intre in scena telina taiata bucatele maruntele, pentru un dans in ulei si firicele de ceapa calita.

Imediat dupa, intra si castanele in freamatul horei de legume. Se leagana de colo-colo cu o lingura de lemn, se-ntovarasesc cu celelalte ingrediente si totul incepe sa sfaraie zgomotos. Atunci sa le-aratati cine-i Cheful si sa puneti capac acestei zarve cu vreo 200 ml de apa fierbinte sau, si mai bine, o supa de legume.

Se lasa la fiert vreo 20-30 minute, apoi folositi un blender ca sa formati crema. Sare si piper dupa gust plus cateva fire de patrunjel tocat. La final, pentru cei care nu se afla in post, se adauga un cubulet de unt pentru extra-cremozitate.

Daca va sta gandul si la niste crutoane, luati o bagheta si taiati-o felii, o ungeti cu ulei si usturoi si o dati la cuptor, cu focul mare, pana se usuca.

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *