Price:
$0,00
Author:
Spornic

Acum nu demult, in orice casa de banateni ai fi nimerit, gaseai pe masa de duminica aceleasi mancaruri mandre ca firea gospodinei. Supa cu taitei si snitelul vienez cu “pireu” inchideau fara exceptie saptamana, musai cu toti de-ai casei in jurul mesei. Povestea consecventei banatenesti s-a transferat usor si in Transilvania si a mai ajuns doar cu vorba dincolo de Carpati, unde bucataresele gatesc supa cu pui doar ca sa-i dreaga pe cei bolnavi.  La origini, supa cu taitei se face cu pui sau gaina batrana de casa si-i obligatoriu sa iasa aurie si bogata, ca nu s-a mai pomenit mancare searbada si fara personalitate in Banat.

Ingrediente: 1 pui de casa, 200 g taitei, 2 morcovi, 2 cepe, 1 radacina pastarnac, 1 telina, 1 radacina patrunjel, 1 legatura patrunjel proaspat, sare, piper.

Spalati bine carnea de pui, o portionati  si o inecati in multa apa fierbinte cu sare. Mai multa decat v-ati astepta, vreo 5-6 litri, ca sa aiba de unde sa scada. Se lasa fiert pe foc mic, sub capac, in jur de o ora, pana intra furculita fara poticneli in carne. Din cand in cand, culegeti cu o lingura spuma formata la suprafata apei, ca sa fie supa limpede.

Tot pentru limpezeala supei se taie legumele in bucati mari, pentru a putea fi luate inapoi cu usurinta dupa ce au fiert. Treaba asta cu claritatea supei nu e un moft de-al banatencelor. Legumele fierte si o parte din pui (uneori tot puiul) se scot mai totdeauna si devin personajele principale ale unei salate boeuf cu maioneza de casa. Asa e obiceiul de pe vremea cand nu gaseai carne toata ziua buna ziua la magazinul din colt. O supa limpede sa vezi prin ea a devenit in timp semnul rabdarii si al priceperii bucataresei.  Fierberea ingredientelor la foc mic, “spumatul” supei si strecuratul de la sfarsit sunt lectii obligatorii la “scoala de gospodine” a fiecarei case.

Asadar, insotiti puiul deja fiert cu legumele taiate grosier si ceapa intreaga si lasati la foc mic pana devin moi de atata zbucium. Strecurati supa, adaugati taiteii subtiri si lasati la fiert inca 10 minute. Daca aveti taitei de cumparat, recomandam sa-i fierbeti separat, ca sa nu tulbure  prea mult supa cu amidonul ascuns in ei. Potriviti de sare si piper. Si, ca in orice mancare romaneasca, o mana de patrunjel proaspat tocat desavarseste impletirea de arome si da culoare cruda supei cu par balai de zane.

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *