Price:
$0,00
Author:
Spornic

Gura se inchide mai usor cu friptura, decat cu lacate, ar zice unii, dar uite ca noi, cand vine vorba de fripturi, atunci ni se deschide mai mult apetitul pentru vorbe dulci. Sa mai zicem odata ca nu vrem sa schimbam rosturile meselor si pregatirilor din casele cititorului de blog si sa dam drumul la reteta. Colectia sporniceasca Arome de Iarna gazduieste azi un soi frantuzit de friptura festiva de dat ochii si paharele cu vin peste cap. De invidie (ochii cumetrelor carcotase) sau de bucurie (paharele cinstitilor oaspeti).

La inceput doua vorbe de indreptare termica a bunelor obiceiuri ale gatitului de carne. Temperaturile au reguli simple: Cu cat e bucata mai mare (citim groasa), cu atat slabeste si focul in iuteala, dar creste timpul de gatit. Rumenit bine si gatit uniform se traduce simplu, in romaneste, cu rabdare multa. La inceput, friptura se ia la rost pe toate fetele, cateva minute, cu foc mare sa-i “inghete” sucul propriu in vine de frica. In acest suc propriu se va coace apoi la foc molcom. Asa intelegem noi ca friptura poate fi si crocanta si suculenta in acelasi timp.

La ingrediente inainte: 1 kg cotlet de porc dezosat, 6-8 felii bacon, 150 g fructe uscate (cirese, merisoare, afine sau goji), jumatate de legatura patrunjel, 4-5 cuisoare, 2 lingurite mustar cu bobite intregi, 1 lingurita gem de cirese, visine, merisoare sau afine, 1 lingura otet balsamic, ienibahar, sare, piper.
Pentru marinata: jumatate de lamaie, 3 linguri ulei Spornic La Toate, 2 catei de usturoi.

Carnea de porc se spala bine, se usuca cu un stergar si se asezoneaza cu boabe de ienibahar pisate (jumatate de lingurita), piper si cuisoare rare infipte pe ici-colo. Pregatiti marinada sa aiba cotletul in ce se scalda cateva ore inainte de a fi gatit. O jumatate de lamaie stoarsa, ulei de floarea-soarelui de cel mai bun, sare usturoi pisat sunt ingredientele baitului destept. Altele nu. Cand i-a venit vremea, lasati carnea la odihnit jumatate de ora, la temperatura camerei. Porniti cuptorul si puneti friptura in tava tapetata cu hartie de copt. Intr-un castron, amestecati fructele uscate si maruntite, patrunjelul tocat si mustarul si ungeti carnea cu compozitia rezultata. Intindeti feliile de bacon peste bucata de carne si infasurati strans cu ata de la un capat la altul, sa nu se desprinda atunci cand devin crocante. Dati la cuptor la foc mare vreo 15 de minute (pentru o culoare exterioara brun-rosiatica), apoi reduceti temperatura la 160 grade Celsius si lasati sa se patrunda vreme de 90 de minute.

Amestecati gemul de fructe si otetul balsamic si folositi-va de o pensula de bucatarie sa ungeti friptura. Puneti din nou la cuptor vreme de un sfert de ceas. Ca sa va convingeti ca friptura este patrunsa, introduceti pana in mijlocul ei un bat de frigarui si lasati-l 10 secunde. Daca atunci cand il lipiti de incheietura mainii, batul frige usor, atunci puteti opri cuptorul si intinde masa de sarbatoare.

 

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *