Price:
$
Menu:
Author:
Spornic

Pe scurt: se ia o reteta batraneasca cu origini banatene, se trece prin filtrul culinar spornicesc si se transmite cu drag celor pasionati de gatit si fermecati de bucataria neaos romaneasca.  Si de-o fi sa ne primiti sfatul si sa puneti mana pe tigaie, asteptam cuminti impresii, laude, dar si mustrari, de veti considera ca-i lipseste ceva. Desi, intre noi fie vorba, cu retetele ramase din batrani e cam greu sa dai gres.

Ingrediente: 6-7 cepe mari, 2 felii de paine, 100 g masline, 100 g miez de nuca, 150 ml ulei Spornic Premium, 50 ml sos de rosii, 100 ml vin alb, 100 g bacon, 2 linguri faina, 1 lingura zahar, patrunjel, marar, sare, piper.

Curatati cepele de coaja si puneti-le intregi la fiert. Dupa ce au dat cateva clocote si au apucat sa se inmoaie putin, le scoateti din apa si le inlaturati miezul, pe care il tocati fin.

Intre timp, maruntiti nuca si scoateti samburii maslinelor pe care le taiati apoi jumatati. Le amestecati intr-un castron si le intovarasiti cu painea inmuiata in apa sau lapte, ceapa tocata si cateva fire maruntite de patrunjel si marar. Asezonati, desigur, cu sare si piper si umpleti cepele cu aceasta compozitie.

Incalziti putin uleiul intr-o tigaie si incorporati faina. Lasati pe foc si amestecati cu o lingura de lemn pana devine galben-aurie, apoi turnati sosul de rosii si vinul alb sec sau demisec. Presarati putin zahar si lasati sa fiarba cateva minute pana devine un sos consistent.

Puneti cepele intr-un vas termorezistent, turnati sosul peste ele si presarati cateva cubulete mici de bacon, apoi dati totul la cuptorul preincalzit la 180°C, aproximativ un sfert de ora. Lasati apoi sa-si domoleasca putin, doar putin fierbinteala si serviti cu smantana sau iaurt gras rece.

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *