Price:
$0.00
Menu:
Author:
Spornic

In bucatariile gospodinelor incep, in fiecare toamna, povesti cu gust (adesea) picant. Miresme de pamant roditor iau cu asalt borcane si borcanele, captusite cu arome intense de otet sau sare. Printre conservele cu castraveti, gogosari si zacusca, stau mandri hribi, rascovi, ghebe sau manatarci, sub titlul de delicatesa de iarna. Si cum ploile ultimelor zile sunt semn ca a inceput vremea ciupercilor, ne-am gandit deja la o reteta eleganta de ghebe in otet. Fie ca porniti in cautare de comori padurete sau alegeti varianta mai sigura si la indemana a ciupercilor de cultura, rezultatul va fi deosebit de savuros.

Ingrediente: 5 kg ghebe curatate, 500 ml otet, 2 linguri de sare grunjoasa, cate o lingura boabe de piper, mustar, ienibahar, coriandru, 2 crengute de cimbrisor, 4 foi de dafin, 3 capatane de usturoi romanesc.

Mandre si capricioase, ghebele au nevoie sa fie grijite atent inainte de a le pune in mancaruri si conserve. E lucru migalos curatirea lor, dar acest rasfat isi va primi rasplata dupa ce da prima zapada, la primul borcan de ghebe deschis.

Bune de murat sunt ciupercile nici prea mari, nici prea mici, dar daca va pricopsiti cu ghebe de toate varstele, nu le-oti arunca: celor mai batrane, cu codite lemnoase, le pastrati doar palaria pe care o taiati in jumatate, la nevoie; cele crude pot ramane intregi. Puneti la cale cateva dusuri reci ca ploaia si dati jos tot ce-i necurat pe ele. Puneti-le apoi in apa fiarta, putin sarata, si lasati-le la foc potrivit vreme de un sfert de ora. Intre timp, dati la fiert otetul cu 500 ml apa si adaugati toate bobitele si verdeturile aromatizate, sa preparati o licoare demna de asa ghebe ochioase. Pregatiti vreo 15 borcane de 200 ml, spalate si dichisite, si aranjati ghebele. Din cand in cand, scapati cate un catel de usturoi printre ghebe, sa se impace bine colegii de casa noua.

Ultimul pas: turnati amestecul cu otet fierbinte, inchideti borcanele cu capac etans si depozitati-le in camari cu rafturi primitoare. Povestea continua la iarna. Cu final fericit.

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *