Price:
$0,00
Menu:
Author:
Spornic

Ingrediente pentru 15-20 bucati: 1 kg faina, 130 g zahar, 3 oua, 60 ml ulei Spornic La Toate, 500 ml lapte, 2 pliculete drojdie uscata, coaja de portocala, esenta de vanilie, zahar vanilinat, miere, nuca macinata pentru decor.

Formati maiaua (plamadetul, pe grai bucovinean) amestecand drojdia cu putin lapte caldut, o lingura de zahar si o lingura de faina. Amestecati pana devin totuna si lasati la dospit vreme de un sfert de ora. Puneti restul de faina intr-un castron si adaugati maiaua dospita. Completati cu cele 3 oua, restul de zahar si 2 pliculete de zahar vanilinat. Adaugati coaja de la o portocala (merge si lamaie daca aveti la indemana) si incepeti sa framantati. Turnati lapte. Si framantati. Si turnati lapte. Si framantati. Pe la sfarsit, adaugati treptat si uleiul si mai framantati inca putin. Cand aluatul a devenit lipicios si bine incorporat, il lasati la dospit intr-un vas uns cu ulei. Il acoperiti si-l mai luati de acolo abia dupa ce s-a dublat in volum.

Aluatul dospit se imparte in aproximativ 17 bucati egale. Luati fiecare bucata si rulati-o cu palmele pe blatul de lucru pana devine lunga de circa 40 de cm. Formati opturile dupa cum va place. Noi recomandam cea mai simpla varianta, cea in care rulati ambele capete in forma de melc. Capatul din dreapta se ruleaza in partea de sus, iar cel din stanga se ruleaza in sens invers, in partea de jos. Asezati mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt si pictati-i cu putin ou. Dati la cuptorul preincalzit la 180⁰C si lasati-i la rumenit aproape jumatate de ora, pana sunt copti.

Reteta traditionala mai cere sa fie unsi cu miere din belsug si acoperiti cu miez de nuca macinata. Noi le mai aplicam un tratament siropos de dulce inainte de finisare. Punem la fiert 300 ml de apa cu 150 g zahar, adaugam o esenta de vanilie si coaja rasa a unei portocale. Fierbem pana capata consistenta siropului si scurgem apoi pe toti mucenicii proaspat scosi de la cuptor. Acum vor deveni moi si suculenti de se topesc in gura. Iar daca v-or cere vecinele reteta, sa le trimiteti aici, fiindca retetele cele mai bune sunt menite sa fie impartasite.

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *