Price:
$0,00
Menu:
Author:
Spornic

Spuneti-ne ca suntem de moda veche, dar noi preferam aluatul pregatit in casa in locul celui ambalat din magazine. Se aplica si la mucenici. Stim ca sunt ieftini la raft si usor de facut. Stim ca nu e niciun rau deosebit in acele pungi, ca n-om fi mai catolici decat Papa. In schimb, va spunem doar atat: gasiti timp si putina rabdare pentru reteta noastra speciala de mucenici. Macar anul asta. Apoi promitem ca va lasam in pace, sa dati ochii si paharele peste cap. Toate 40.

Ingrediente: 500 g faina, 500 g zahar, 150 g miere, coaja rasa de lamaie, 1 esenta vanilie, scortisoara, 400 g miez de nuca, sare.

Aluatul de mucenici il pregatiti cu o zi inainte, ca sa aiba timp sa se usuce micutele opturi. Intr-un castron amestecati faina cu 250 ml apa calduta si un praf de sare. Framantati pana obtineti un aluat elastic. Rupeti bucatele mici din aluat si rulati-le cu palma pe blatul lucru, pana se subtiaza si au 6-7 cm lungime. Lipiti capetele intre ele si rasuciti cercul format intr-o forma de 8. Mucenicii nu ar trebui sa depaseasca 3 cm in lungime. Asa ca inarmati-va cu rabdare si, eventual, cu inca o pereche de maini dornice sa implineasca traditia lui Martisor. Intindeti opturile pe foi de hartie si lasati-le la uscat pana a doua zi. (Gasiti in magazine aparate si forme pentru decupat mucenici, ca sa scurtati timpul de pregatire.)

Cand s-au zvantat mucenicii, ii puteti pune laolalta intr-un castronas. Fierbeti aproximativ 3,5 litri de apa impreuna cu zaharul si esenta de vanilie. Presarati si un praf de sare, ca sa desavarseasca aromele. Cand clocoteste apa, adaugati mucenicii si lasati la fiert, amestecand din timp in timp ca sa nu se lipeasca. La sfarsit, adaugati mierea (puteti substitui cu zahar adaugat la inceput) si coaja rasa de la 2 lamai. Colorati zeama cu pudra de scortisoara din belsug, amestecati si opriti focul.

Miezul de nuca se pune intr-o tava si se rumeneste putin la cuptor. Il rasturnati intr-o punga si il bateti cu un sucitor, dar nu-l maruntiti prea fin. “Supa” de mucenici se serveste fie calda, fie rece, si presarata cu miez de nuci crocant. Mai savuros decat atat, zau ca nu se poate.

Sursa foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Mucenici

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *