Nu-i deloc o noutate ca romanu-i mare amator de sosuri de usturoi. Ori cu peste, ori cu legume si carnuri rascopte pe jaratic dogoritor, mujdeiul se gaseste adesea pe masa, in castronele si cescute. Si ce bucata n-o iesi mai gustoasa cand este dreasa cu-n pic de usturoi savuros?
Ingrediente: 1 capatana de usturoi, 20 ml ulei Spornic la Toate, 5-6 fire patrunjel sau marar, sare, piper negru
Timp de preparare: 15 minute
Numar portii: 6-8, 20g/portie
Grad dificultate: redus
Bun ar fi usturoiul de tara, ce are catei mici si plini de aroma. Zdrobiti mai intai usturoiul intr-un castronel, pana ajunge pasta si mai frecati-l un pic pana devine fin si matasos. Apoi adaugati sarea si piperul dupa gust si turnati fire subtiri de ulei, tot frecand pana se incorporeaza si se-nmulteste. De-aici, dupa cum va taie poftele: puteti pune o ceasca de samburi de alune, pisati bine, si-o sa va iasa un mujdei deosebit, de-l puteti intinde pe mamaliga calda si nu v-ati mai vedea ridicati de la masa. Ori aduceti doua rosii fierte, decojite si pasate, ca sa fie sosul rosu si picant. Ce-am vazut noi mai des pe mese romanesti e mujdeiul cu sos alb: vreo 20-30 grame de iaurt sau smantana, amestecate bine cu usturoiul, pana se face totuna si colorate cu verde crud de marar. Iar de sunteti cu gandul la Mediterana, adaugati cateva bucati de castravete si serviti-l cu paine calda, ca-i tare racoritor. Orice varianta v-ar placea mai mult, noi zicem sa o dati la rece vreo 10 minute inainte sa-l puneti pe masa, ca sa apuce mujdeiul sa isi lase toate aromele.



