Price:
$
Menu:
Author:
Spornic

Sau branza dulce, pe intelesul tuturor. Asa am descoperit-o noi, in bucataria unei bunici dintr-un catun ardelenesc. La orice sarbatoare din Ardeal, vei gasi pe masa o placinta cu zamatisa facuta in casa. De obicei, castiga lupta cu orice cheesecake, nu prin finetea foilor si-a cremei, ci pentru ca e coapta de mama, de matusa, de mamaie la o sarbatoare la care se-aduna toata familia. Poti sa gasesti ceva mai minunat?

Ingrediente: 1 kg zamatisa (branza dulce de vaci), 300 g zahar, 4 oua, 10 linguri ulei Spornic Premium, 10 linguri apa sau lapte, faina cat cuprinde (in jur de 6-700 g), 150 g stafide, 1 esenta de rom, 1 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar, 2 plicuri zahar vanilinat, 1 varf de cutit sare, coaja de lamaie, coaja de portocala. branza cu stafide

Compozitia e vedeta acestei placinte, zamatisa cu stafide, vanilie si lamaie, o combinatie dumnezeiasca. Vestea buna e ca se face extraordinar de usor. Scurgeti branza de zeama si impreunati-o apoi cu 2 oua, 200 g zahar, coaja de lamaie si portocala, zaharul vanilinat si stafidele imbaiate dinainte in apa cu (esenta de) rom. Amestecati ingredientele pana formati o crema dulce si parfumata. Acoperiti castronul si lasati la frigider.

Aluatul nu e pretentios, se formeaza rapid si se completeaza perfect cu umplutura. Doar sunt facuti unul pentru celalalt, la propriu :)J Luati doua oua, un varf de cutit de sare si zaharul ramas si frecati-le bine cu o furculita, pana vedeti ca se dizolva zaharul. Turnati uleiul, apa sau laptele si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie.

Amestecati pana devin totuna, dupa care incepeti sa turnati faina. Treptat, amestecand continuu, cum se face. Cand devine consistent, il scoateti pe blatul de lucru si-l framantati, adaugand cata faina e necesara pana nu se mai lipeste de maini.

Taiati aluatul in doua (o bucata poate fi mai maricica decat cealalta). Intindeti bucata mai mare intr-o foaie subtirica, pe forma tavii voastre. Tava se unge cu ulei sau se tapeteaza cu hartie de copt. Intindeti foaia in tava, turnati crema de branza si uniformizati. Daca pasta e prea “apoasa” (v-am zis sa scurgeti branza!), puteti presara foaia cu o mana de gris inainte sa turnati umplutura.

Aluatul ramas se intinde cu sucitorul si se taie fasii pe care le aranjati dupa bunul plac. Dati placinta la cuptor la 180°C si verificati dupa aproximativ jumatate de ora. Puteti pregati un sirop de lamaie cu care sa o pictati dupa ce e coapta (apa, zahar si coaja de lamaie, fierte pana se ingroasa). Varianta clasica: o lasati sa se raceasca si o pudrati cu pulbere de zahar.

Pasul final: aflati cum se face sa pastrezi placinta si pentru a doua zi, cand devine si mai frageda, si mai aromata. Apoi spuneti-ne si noua secretul.

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *