Price:
$0,00
Menu:
Author:
Spornic

Specialisti ai mersului avantat pioniereste inainte, cu placintele in gand si cu mare dor de dulce, pofticiosii depun cereri si solicitari  prin bucatarii, induplecand chefii bucatari (mamici, bunici) la alcatuirea unor deserturi delicioase chiar si-n vreme de post. Cu protestele de rigoare si cu retetele potrivite (ca cea de mai jos) pentru astfel de “ocazii” se vor apuca de treaba bombanind cum ca fara lapte, unt si oua sau fara branzeturi se mai poate face ceva bun, insa fara niste stropi de ulei din n-ai nici macar indrazneala sa rostesti termenul de placinta. Si asta, bineinteles, calca regulamentul postului, caci dezlegarea la untdelemn este doar in zilele mari. Amenintand ca nimeni nu se atinge de ea pana  sambata, dar stiind ca mirosul imbietor nu-i va putea tine departe pe “rechini” vor aseza alaturi de ingrediente  si toata ingaduinta lor dragastoasa. Caci dragostea si rasfatatul nu inteleg sa se opreasca oricate regulamente ar incalca.

Ingrediente: 250 g faina, 5 linguri zahar,  10 linguri ulei de floarea-soarelui Spornic La Toate, 8 linguri apa minerala carbogazoasa, 1 lingura zeama de lamaie, 1 lingurita praf de copt, sare, scortisoara, un borcan de gem (250g) sau 5-6 mere

Pentru ca nu ne opreste nimeni sa incepem cu cea mai minunata parte, umplutura, grijiti-va de mere: le spalati bine, le decojiti si le dati pe razatoare. Daca sunt foarte zemoase, stoarceti-le putin in maini inainte de a le pune la calit cu 4 linguri de zahar si 2 linguri de ulei. Cand s-au inmuiat, presarati scortisoara si amestecati de 2-3 ori. Daca pregatiti rulada cu gem in loc de mere rase, aduceti borcanul la indemana si… asigurati-va ca-i puteti scoate capacul (mai cu seama daca-i borcan adus de la tara si inchis de mainile zdravene ale vreunei matusi sau bunici, nu si-ar lasa dezvaluita pretuita compozitie prea usor). Gemul sa fie de care poftiti.

Partea a doua: aluatul. Amestecati intr-un castron zaharul ramas, restul de ulei si apa minerala. Praful de copt il “stingeti” cu zeama de lamaie si-l turnati in compozitie. Adaugati faina treptat pana se formeaza un aluat elastic. Pastrati putina faina pentru a pudra blatul de lucru. Daca mai aveti rabdare, noi sfatuim sa tineti aluatul la frigider vreo jumatate de ora. Il intindeti apoi cu sucitorul in foaie subtire de forma dreptunghiulara. Intindeti umplutura pe toata suprafata si rulati aluatul pe lung. Preincalziti cuptorul la 180 grade Celsius si tapetati o tava cu hartie de copt. Asezati rulada si dati la cuptor vreme de jumatate de ora pana se rumeneste si da semne c-ar vrea afara. Lasati-o sa se linisteasca dupa atata foc si, cand e rece, maguliti-o cu o ninsoare de zahar pudra. Adaugati pentru decor si irezistibilitate cativa bobi de fructe de padure ori stafide ori un praf de nuci sfaramate ori toate la un loc si uitati sa mai treceti prin bucatarie cateva ceasuri dupa ce o taiati sa-si raspandeasca aroma. Si de n-oti mai gasi mare lucru din ea cand va intoarceti, sa nu va suparati prea tare pe pofticiosi ca n-au postit ca la carte. In fond, exceptia intareste regula si legaturile de suflet.

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *