Price:
$
Menu:
Author:
Spornic

Ingrediente:
Aluat: 600 g faina, 100 ml ulei Spornic Premium, 2 oua, 200 g unt, 1 lingura otet, sare, piper, apa cat cuprinde aluatul (aproximativ 200 ml).
Umplutura: 500 g carne tocata vita sau amestec vita-oaie, 1 ceapa mare, 50 ml ulei, o lingurita boia dulce, ½ lingurita boia iute, ½ lingurita nucsoara, sare, piper.

Compozitia de carne poate fi aromatizata dupa gustul fiecaruia. Unii pun chimen, altii chimion sau seminte de susan. Varianta propusa de noi este cea mai simpla. Maruntiti si caliti ceapa intr-o tigaie incinsa cu ulei. Adaugati carnea tocata, boiaua si nucsoara, apoi asezonati cu sare si piper. Amestecati ingredientele si tineti pe foc pana ce carnea isi schimba culoarea si se evapora o buna parte din sucurile lepadate. Sa nu uitati de ea pe foc, c-o sa iasa umplutura seaca.

Aluatul. Daca nu cumparati foi de placinta gata pregatite, v-aratam cum se prepara in casa. Migalos, e drept, dar nu atat de dificil precum pare. Turnati faina intr-un castron si adaugati in mijlocul ei: ouale, uleiul, otetul si sarea. Framantati putin cu mana, apoi turnati apa treptat in timp ce plamaditi aluatul. Framantati intai in castron, apoi o mutati pe blatul de lucru, pana ce devine o coca maleabila si nu se mai lipeste de maini.

Impartiti aluatul in 8 bucati egale. Patru dintre ele le puneti deoparte. Celelalte 4 le intindeti cu un sucitor, le pictati cu ulei si le lasati sa sada la caldura, aproximativ un sfert de ora. Intre timp, ca sa nu stam degeaba, se topeste untul pe aragaz sau la cuptorul cu microunde. Asa-i in bucatarie, le iei pe toate cu rost.

Luati prima foaie, o intindeti din nou, subtire, apoi o asezati in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt. Ungeti foaia cu unt topit, asezati urmatoarea foaie, o ungeti si pe aceasta cu unt si tot asa pana ati rezolvat cele 4 bucati de aluat.

Adaugati umplutura si uniformizati. Va intoarceti la cele 4 bile de aluat care au ramas pe dinafara si repetati procesul de mai sus. Ungeti si ultima foaie cu unt topit si presarati seminte de susan. Dati placinta la cuptorul incalzit la 180°C si asteptati. Sau curatati bucataria. Sau cititi o reteta Spornic. Sau dati fuga la magazin si luati niste iaurt de capra, sa serviti langa Dobrogeanca.
S-aveti pofta buna si meseni fericiti 🙂

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *