Price:
$
Menu:
Author:
Spornic

Va spunem din start ca avem numai cuvinte de lauda pentru aceasta prajitura de inspiratie mediteraneana. Este simpla, aromata, racoroasa, usoara, absolut sanatoasa si se face cu ingrediente de baza in orice bucatarie.

Permiteti-ne totusi sa insistam sa cumparati lime si nu lamai (fie ele si verzi), pentru un parfum mai fin si special. Si daca tot o facem ca la carte, va sfatuim sa nu inlocuiti iaurtul grecesc cu alt tip de iaurt. Consistenta mai cremoasa si, de ce nu, numarul mai redus de calorii al iaurtului grecesc este exact ce ne trebuie. Veti vedea ce pereche senzationala fac uleiul vegetal cu iaurtul grecesc in consistenta acestei prajituri cu origini italienesti.

Doar o vorba sa mai spunem, ca tot veni vorba de mostenirea italieneasca. Puteti prepara prajitura si cu ulei de masline, asa cum se obisnuieste, desigur, in tara maslinilor. Dar asta numai daca agreati gustul sau specific intr-un preparat dulce. Noi preferam varianta neaosa, romaneasca – uleiul de floarea-soarelui High Oleic. Aceleasi beneficii pentru sanatate minus gustul intens de masline.

Ingrediente: 3 oua, 2 lime (limeta verde), 180 ml ulei de floarea-soarelui Spornic Premium, 250 g iaurt grecesc, 300 g zahar pudra,  440 g faina, 1 plic praf de copt, esenta de vanilie.
Pentru sirop: sucul de la 2 lime, 6 linguri zahar pudra, 3 linguri apa.

Preincalziti cuptorul la 180°C.
Aveti nevoie de o forma de tort cu fund detasabil de aproximativ 23 cm in diametru. Puteti folosi si o tava normala pentru prajituri daca nu doriti sa impresionati cu o forma perfecta de tort. Luati un castron incapator si amestecati ouale cu sucul si coaja rasa a celor 2 limete, uleiul si esenta de vanilie. Luati un tel si amestecati bine de tot. Adaugati iaurtul grecesc si amestecati pana dispar toate cocoloasele si compozitia devina omogena.

In acelasi castron turnati ingredientele uscate – faina, praful de copt, zaharul – si continuati sa le ametiti pana se pierd una-ntr-alta.  Siii… cam atat! J Turnati aluatul in forma de prajitura si dati la cuptor pentru vreo 50 de minute sau pana trece testul scobitorii.

Cu 10 minute inainte de a scoate prajitura din cuptor, pregatiti siropul intr-o craticioara, la foc mic. Aduceti toate ingredientele laolalta si lasati-le sa fiarba vreo 7-8 minute pana se transforma intr-un sirop deosebit de aromat.

Scoateti prajitura din cuptor si, pana sa se raceasca, turnati siropul pe toata suprafata ei. Folositi-va de o scobitoare pentru a “sapa” mici gaurele prin care sa patrunda siropul pana in miezul prajiturii. Pana se raceste, o puteti decora cu coaja verde de lime pentru un efect WOW.  O puteti servi simpla, cu frisca naturala sau cu iaurt grecesc.

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *