Price:
$0,00
Menu:
Author:
Spornic

O adevarata emblema a bucatariei moldovenesti, alivencile se preparau adesea in gospodariile mai cu dare de mana si semnificau placerea exclusiva a bucataresei de a-i rasfata pe acei care ii bucurau inima si zilele. Modul de preparare este destul de simplu si poate fi “interpretat” in aceeasi maniera la masa de lucru, fie ca doriti sa creati o gustare usoara, dulce acrisoara sau un desert delicios. In vremurile si retetele de odinioara, alivencile contineau si o structura vegetala, vitaminica, alcatuita din verzituri ca marar, ceapa sau usturoi verde (doar frunzele), stevie sau frunze de sfecla rosie. In retetele folosite azi doar mararul a rezistat pe fisa de ingrediente, ca partener de neinlocuit al smantanii, in care se scalda intodeauna alivencile, la servire. Personalitatea inconfundabila este data de folosirea malaiului (faina de porumb) fiert in lapte, responsabil pentru textura, calorii si dulceata insinuanta a acestui preparat.

Ingrediente (pentru o tava medie-maricica):

300 malai fin, 50g faina, 500g branza de vaci (se poate folosi si branza proaspata de oaie pentru abordarea “sarata” a preparatului), 200g de urda sau cascaval ras (pentru rafinament), 150 g unt, 4 oua, 600ml de lapte dulce (sau lapte batut sau covasit in retetele vechi), 400g smantana, 10 linguri de zahar, 2 linguri de ulei Spornic La Foc Mare, sare.

Mod de preparare:

Se sfarama branza si se amesteca bine cu galbenusurile de ou (si, daca doriti abordarea traditionala, cu marar sau alte frunze verzi) apoi cu urda, smantana, cascavalul ras si untul pana obtineti o pasta omogena. Nu uitati sa-i puneti un praf de sare ca sa prinda un pic de nerv. Se fierbe laptele si se adauga zaharul apoi treptat malaiul si faina, pana incepe sa-si ia numele de aluat, se “impreuneaza” apoi cu pasta de branzeturi si se framanta temeinic. Se incorporeaza treptat si albusurile de ou batute bine si se da la cuptor (incalzit in prealabil la cca. 180-200 de grade C.) intr-o tava unsa cu un ulei capabil la temperaturi mari – Spornic La Foc Mare, de exemplu – si prafuita din degete cu ce-a mai ramas din faina. Se ofera degustatorilor cu dragoste, si bineinteles cu multa smantana.

 

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *