Price:
$0,00
Menu:
Author:
Spornic

Cea mai modesta dintre surorile zacuste a ajuns iubita secreta a meselor taranesti. Pe cat de gustoasa, pe atat de putin pretentioasa, zacusca de fasole se lipseste de ore intregi de copt si de legume buclucase ce nu se vor curatite. Se lasa intinsa pe felii de paine prajita si insoteste cu drag si de bunavoie mancaruri  romanesti.

Ingrediente pentru aprox. 10 borcane: 1 kg boabe de fasole, 1 kg ceapa, 1 kg ardei kapia sau gogosari, 300 g morcovi, 500 ml bulion, 1 L ulei Spornic La Foc Mare, 4 foi de dafin, cimbru, o lingurita rasa de zahar, sare, piper.

Ardeii se pregatesc de petrecere ca pentru zacusca de vinete: ii coaceti si ii decojiti (de raman cruzi, nu se supara nimeni) si ii scapati de seminte. Fasolea se spala si se pune pe foc intr-o oala cu apa pana da primul clocot. Schimbati apa (cu aceeasi cantitate de apa fierbinte), lasati la fiert 5 minute si repetati procedeul. Abia la a treia apa adaugati sare, o ceapa curatata si un morcov ras si le lasati pe foc, se se inmoaie impreuna. Restul cepelor si al morcovilor va ajunge tocat si ras marunt intr-o cratita cu ulei incins, unde s-or cali pana se induioseaza si devin moi. Acum fasolea ar trebui sa fie fiarta deja, asadar scurgeti toata apa de pe ea si transformati-o intr-o minunata pasta, cu un pasator sau un blender. Adaugati-o legumelor calite impreuna cu ardeii maruntiti de cutit sau la masina si indulciti compozitia cu licorile magice: bulion roscovan si ulei auriu La Foc Mare. Lasati la fiert amestecand intruna, pana socotiti ca a scazut destul si se ridica uleiul la suprafata. Cu un sfert de ceas inainte sa opriti focul, adaugati plantele aromatice si condimentele.  De aici incolo, incepe povestea despre sterilizarea borcanelor, pe care v-am mai spus-o la alte taifasuri. Bagati de seama, va rugam, ca zacusca aceasta se poate pregati si fara a pasa fasolea si respectand toti ceilalti pasi. Simplu ca Pofta Buna!

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

3 thoughts on “Zacusca de fasole”

  1. Virtual serverSays…
    Replied on

    Va las reteta pentru cea mai buna zacusca cu fasole, cremoasa si aromata, numai buna de intins pe paine, cand afara sunt multe grade cu minus.

  2. HostingSays…
    Replied on

    Adaugam fasolea pasata, fierbem 10 minute, apoi adaugam boabele de fasole si mai tinem pe foc 10 minute.

  3. HostingSays…
    Replied on

    Compozitia obtinuta se condimenteaza, dupa gust, cu sare, piper, cimbru si boia, iar apoi se mai da totul intr-un clocot. Atunci cand zacusca de fasole este gata, aceasta se lasa sa se raceasca un pic, iar apoi se pune in borcane.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *