Price:
$0.00
Author:
Spornic

Cozonaci pufosi de Paste

O masa reusita de Paste e musai sa aiba cozonaci umpluti care mai de care. Trupes nevoie mare si pufos ca fulgii de pui galbeni abia iesiti din ou, cozonacul nu-i tocmai lesne de facut, ca doar de-asta nu se inghesuie doamnele sa framante cozonaci pentru orice ocazie.

Ingrediente pentru 3 cozonaci cu umpluturi diferite:  1 kg faina alba 000, 2 cani lapte cald, 4 oua mari, 200g zahar, coaja rasa de lamaie si portocala, 4 plicuri de zahar vanilat, 1 esenta de rom, 1 praf de sare, ¾ cana ulei Spornic La Toate cald, 4 lingurite drojdie uscata, stafide, 2 cani de nuca macinata, 200 g mac, 100 g unt moale, 2 linguri de cacao, ½ cana de lapte cald pentru umplutura de mac, 1 ou batut pentru uns cozonacii.

Mai intai cernem faina intr-un castron mare si o amestecam bine cu drojdia uscata. Le lasam sa prinda drag una de alta in timp ce separam galbenusurile de albusuri. Batem albusurile cu praful de sare si ne intoarcem la faina in care adaugam molcom galbenusurile, zaharul, coaja de lamaie si portocala. Imbaiem compozitia in laptele cald. Adaugam albusurile si uleiul cald si luam coca la rost pana se omogenizeaza. Aruncam si stafidele si o mai bumbacim un pic, dupa care presaram putina faina si o lasam sa se odihneasca sub un prosop curat de bucatarie. Dupa ce isi dubleaza volumul, impartim aluatul in trei parti egale si supunem umplutura la vot in familie.

Cozonacul cu mac:  macinam bine macul si-l imbogatim cu coaja de lamaie rasa, zahar dupa cum ne place si laptele cald. Amestecam pana se-ngroasa si ungem repede una dintre partile de coca, pe care am lungit-o si latit-o cu zvac.
Cozonacul cu cacao: frecam vanjos untul cu cacao si zahar pana devin una. Ungem cu crema obtinuta cea de-a doua bucata de coca, intinsa bine dinainte.
Pe cel de-al treilea cozonac innobilati-l cu una dintre umpluturile de mai sus, care v-a cazut mai bine la suflet sau la pofta. Presarati cubulete de rahat turcesc, fructe confiate sau ciocolata, dupa voia mesenilor.

Impreunam bine cozonacii sa nu cumva sa iasa umplutura din ei si-i asezam in formele de cozonaci unse cu ulei dezmortit. Pictam cozonacii cu oul batut si cateva bobite de zahar si ii bagam degraba la cuptor la 150-160 de grade. Ii mai scoatem abia dupa o ora, cand s-au rumenit si sunt gata de pus pe masa.

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *