Price:
$0,00
Author:
Spornic

V-am povestit pe blogul spornicesc despre traditii si simtiri romanesti. Caci ne-a ajuns cu dragostea manufacturata in cutii de ciocolata si inimioare perfecte de hartie. De Dragobete (macar acum!) ne intoarcem la iubirea simpla si sincera, unde nu trebuie sa fie totul perfect. Ca in bucatarie. Uneori punem prea multa faina in compozitie sau nu-i destul de cald pentru dospit. Alteori, din incapatanare, varsam sarea pe masa dinadins. Noi va indemnam sa tineti minte ca, la sfarsitul zilei, tot la dulceata ajungem. Si gogosile, tot impreuna cu cei iubiti le savuram.

Ingrediente: 600 g faina, 3 oua, 4 linguri de zahar, 200 ml lapte, 25 g drojdie proaspata, 500 ml ulei de floarea-soarelui Spornic La Foc Mare, 2 plicuri zahar vanilinat, un praf de sare, coaja rasa de lamaie si portocala, 1 borcan de dulceata de casa

Pregatiti maiaua ca pentru cozonaci. Ingredientele sa fie neaparat la temperatura mainii. Intr-un vas mic turnati putin lapte caldut, drojdia si o lingurita de zahar si lasati-le sa se hraneasca una pe alta. Separat, bateti ouale cu restul de zahar, zaharul vanilinat, sarea si coaja rasa de citrice. Cand devine cremoasa, de consistenta unei maioneze, puneti mixerul sau telul deoparte.

Intr-un castron, turnati 500 g faina si puneti in mijlocul ei maiaua deja crescuta. Restul de faina o sa va fie de folos la framantat si infainat blatul de lucru. Adaugati crema de oua si amestecati cu mana, turnand treptat lapte caldut. Plamaditi pana devine un aluat elastic  si lasati-l la dospit, acolo unde-i mai cald in casa.

Impartiti aluatul in 2. Intindeti prima foaie pe blatul de lucru si decupati cerculete subtirele de aluat cu un pahar “cu gura mare”. Puneti cate o lingurita de dulceata sau magiun pe fiecare cerculet. Intindeti si a doua foaie, decupati alte cerculete si lipiti-le la margini de cerculetele cu gem. Folositi putin lapte sau apa calduta ca sa prindeti usor marginile aluatului. Daca va mai rabda poftele, lasati la dospit gogosile vreo 20-30 de minute. Incingeti o cratita cu uleiul potrivit, cu punct inalt de fumigare, cum e Spornic La Foc Mare. Rumeniti frumos gogosile, apoi le scoateti pe un servet de bucatarie. Cand se racesc, le pudrati cu zahar, si-or fi aproape la fel de dulci ca dragostea.

Facebookgoogle_pluspinterestby feather

One thought on “Gogosile lui Dragobete”

  1. Drago, dragostea mea! – SpornicSays…
    Replied on

    […] in doi. Fara tigai in forma de inima, ci cu vase de tuci, aluat framantat cu mainile voastre, ulei romanesc si dulceturi din camari de gospodine. Caci dragostea, ca vesnicia, tot la sat s-a […]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *